Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.02.2018

Kiihkoton kirja vaikeasta aiheesta, mitä kaikkea seksiturismi oikein on?

Päivi ja Santeri Kannisto ovat kirjoittaneet kirjan Kuuma loma – Miten seksiturismi liikuttaa rahaa, tunteita ja ihmisiä.Päivi ja Santeri Kannisto matkustavat ympäri maailmaa nomadeina ilman vakituista kotia tai kotimaata.

Matkoillaan he ovat törmänneet seksiturismiin moneen kertaan: köyhissä maissa se näkyy katukuvassa tyttöbaareina tai turisteja palvelevina rantapoikina niin selvästi, ettei siihen voi olla törmäämättä. Myös seksiturismiin liittyvät rahat ja ihmismäärät ovat hurjia; erään arvion mukaan 40 prosenttia Filippiineille matkustavista miehistä tulee maahan seksin perässä.

Yleensä seksiturismi ymmärretään keski-iän ylittäneiden miesten humalaisena örvellyksenä Tallinnassa tai nuorten miesten bilereissuna punaisten lyhtyjen alueelle. Kannistojen mukaan se on kuitenkin hyvin kapea tapa ymmärtää seksiturismi, sillä selkeän mustan ja valkoisen sijaan tarjolla on vain harmaan eri sävyjä.

Seksiturismia voi olla myös kiihkeä lomaromanssi – tai hetken huumasta voi syntyä pysyvämpikin ihmissuhde. Niin kävi venäläiselle Tatjanalle, joka jäi lomaromanssin päätteeksi Sri Lankaan.

Kuumassa lomassa Kannistot valottavat myös ilmiön historiallista taustaa. Thaimaahan seksiturismi tuo enemmän rahaa kuin riisin vienti, ja yksi tilanteen aiheuttajista on Yhdysvaltain armeija. Vietnamin sodan aikaan maahan perustettiin yhdysvaltalaissotilaille lomakoteja, joissa sotilaita palvelivat thainaiset.

Monille kehittyville maille turismi kokonaisuudessaan on hyvin tärkeä tulonlähde, ja yleisen talouskasvun nimissä hallitukset ovat valmiit ummistamaan silmänsä joiltain sen puolilta.

Kirjassa tavataan erilaisia ihmisiä, joiden kautta valottuvat seksiturismiin liittyvät kysymykset. Onko se aina moraalisesti tuomittavaa? Miksi seksituristia on helppo paheksua? Ketkä ovat uhreja, ketkä hyväksikäyttäjiä? Samalla lukija pääsee kiertomatkalle maailman ympäri, sillä kohteina ovat niin Thaimaa ja Filippiinit kuin Malesia, Sri Lanka, Kenia ja Meksikokin.

Näissä maissa vuodenkiertoa voi luonnehtia turismin kautta kuten Rattawut Lapcharoensap kirjassa Sightseeing (2005): ”Kesäkuu: Saksalaiset tulevat nappulakengissään ja isoissa t-paidoissaan. He puhuvat kuin sylkisivät. Heinäkuu: italialaiset, britit, amerikkalaiset. Italialaiset pitävät pad thaista, sillä se muistuttaa spaghettia. He käyttävät kevyitä vaatteita, aurinkolaseja ja nahkakenkiä.

Ranskalaiset kulkevat ilman paitaa. He pitävät pulleista tytöistä, rambutaneista ja diskomusiikista. Amerikkalaiset ovat kaikkein lihavimpia ja kitsaimpia – –. He ovat myös juopoimpia.” Sekstiturimi on stereotypioiden temmellyskenttää, ja liian helposti ihmisten todelliset elämät hautautuvat sterotypioiden alle.

Vuonna 2004 Päivi Kannisto (s. 1970) ja Santeri Kannisto (s. 1970) menivät naimisiin ja lähtivät oravanpyörästä kiertämään maailmaa nomadeina. Santerilla oli takana hektinen ura IT-yrittäjänä ja Päivillä liikkeenjohdon konsulttina ja akateemisissa piireissä. Kannistot ovat matkustaneet 80 maassa kirjoittaen yhdessä entisestä ja nykyisestä elämästään ja maailmalla tapaamistaan ihmisistä.

Päivi ja Santeri Kannisto, Kuuma -loma - Miten seksiturismi liikuttaa rahaa, tunteita ja ihmisiä
Päivi ja Santeri Kannisto, Kuuma loma - Miten seksiturismi liikuttaa rahaa, tunteita ja ihmisiä. Atena