Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 29.08.2020

Kiihkeä Koivisto -uutuuskirja purkaa myyttejä suurmiehestä

Kiihkeä Koivisto -uutuusteos on kattava ja aiempaa perusteellisempi kuvaus presidentti Mauno Koiviston nuoruusvuosista. Teos purkaa myyttejä suurmies-Koivistosta ja osoittaa, että presidentti kasvoi saappaisiinsa vähitellen.

 

Kuvassa on kuva kirjan kannesta ja sen molemmin puolin tummat neliöt.  Kannessa on Mauno Koivisto seisomassa ja kirjan nimi Kiihkeä Koivisto.  Tausta on kirjavan ruskeaa.

Kuva: Otava

 

Presidentti Mauno Koiviston tie suurmieheksi ei ollut suora eikä selkeä. Lähes myyttisen suurmiehen hahmon takaa paljastuu mielenkiintoisempi ja inhimillisempi nuorukainen. Historiantutkija Tapio Bergholmin uutuus Kiihkeä Koivisto - Nuoruus -sota - onni 1923-1959 (Otava) tarjoaa uutta tietoa ja tulkintaa Koiviston kasvun vuosista.

Teos valottaa Koiviston poliittisen ytimen muodostumista, nuoruusvuosien uskonnollisuutta, opiskeluintoa ja haaveita kirjailijanurasta - naisongelmia unohtamatta! Koivisto ajelehti nuorena työpaikasta toiseen. Sota pakotti miehen perheen vastuunkantajaksi. Rauhan tultua 21-vuotias veteraani suuntasi opintielle ja poliittiseen taisteluun kommunismia vastaan SDP:n riveissä. Lahjakas Koivisto tuli tunnetuksi räväkkänä aktiivina, joka ei pelännyt ottaa kiihkeästi kantaa uskomiinsa asioihin.

Tapio Bergholm on historiantutkija ja Itä-Suomen yliopiston dosentti. Hän on tutkinut pitkään kuljetusalaa, työmarkkinoita ja ammattiyhdistysliikettä. Bergholm oli yksi Merkillinen Mauno -kirjan (2019) kirjoittajista.

Kirjan julkaistaan 7.9.2020.