Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.11.2023

Kieran Long valittu Amos Rexin uudeksi museonjohtajaksi

Amos Rexin museonjohtajaksi on valittu Kieran Long, joka siirtyy tehtävään Tukholmasta, jossa hän on toiminut johtajana Ruotsin valtion arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesissä. Long aloittaa tehtävässään helmikuun alussa 2024. Amos Rexin konseptivaiheesta aina museon viidenteen toimintavuoteen menestyksekkäästi luotsannut museonjohtaja Kai Kartio jatkaa Amos Rexissä senior advisor -roolissa.

 

Kuvassa on Kieran Long puolivartalokuvassa Amos Rexin pihalla ja hänellä on musta päällystakki päällään. Taustalla on tummia kaaria, jotka ovat Amos Rexin pihan kumpuja.

Kieran Long Amos Rexin kummuilla. Kuva: Cata Portin/Amos Rex

 

Vuonna 2018 ryminällä avautunut Amos Rex on vakiinnuttanut asemansa yllättävänä taidemuseona ja Helsingin maamerkkinä. Ensimmäisenä toimintavuotenaan Amos Rex keräsi yli puoli miljoonaa museovierasta. Avajaisnäyttely teamLabin lisäksi Amos Rex on esitellyt näyttelyissään muun muassa Studio Driftin, Bill Violan ja Hans Op de Beeckin näyttelyt, sekä kaksi 15–23-vuotiaiden taiteilijoiden Generation-ryhmänäyttelyä.

Museonjohtaja Kai Kartion eläköitymisen lähestyessä Amos Rexin hallitus haki kansainvälisellä haulla hänelle seuraajaa. Hallituksen puheenjohtajana toimii Amos Rexin omistavan Konstsamfundetin toimitusjohtaja Stefan Björkman. Amos Rexin hallitukseen kuuluvat varapuheenjohtajaksi vastikään nimitetty Elisabeth Millqvist, sekä hallituksen jäsenet Cilla Lönnqvist, Leif Jakobsson ja Laura Aalto.

Konstsamfundetin toimitusjohtaja ja Amos Rexin hallituksen puheenjohtaja Stefan Björkman avaa haun painotuksia:  

"Haluamme tuoda jotain uutta Helsingin taidekentälle, ja siksi päätimme etsiä ehdokkaita myös Suomen ulkopuolelta. Kieran Long oli se, joka parhaiten vastasi etsimäämme. Haluamme jatkaa Amos Rexin menestyksen kasvattamista museon uskomattoman ensimmäisen viiden vuoden jälkeen. Kieranilla on vankkaa osaamista taidealalla ja hänellä on innostavia näkemyksiä siitä, miten voimme entistä paremmin hyödyntää Amos Rexin ja koko Lasipalatsikorttelin ainutlaatuista sijaintia Helsingin ydinkeskustassa."

Amos Rexin museonjohtajaksi valittu Kieran Long on ensimmäinen kansainvälinen museojohtajan palkkaus Suomessa. Brittiläinen Long siirtyy tehtävään Ruotsista, jossa hän on toiminut yli-intendenttinä Valtion arkkitehtuuri- ja designkeskus ArkDesissä. Aiemmin Long on johtanut Lontoon Victoria & Albert -museon design, arkkitehtuuri ja digitaalisuus -osastoa ja vuonna 2012 Venetsian arkkitehtuuribiennaalin kuratointitiimiä. Hän on pitkän uransa aikana työskennellyt myös opettajana, juontajana, kirjailijana ja kommentaattorina.

Rekrytoinnissa mukana ollut Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtaja Gunvor Kronman kuvailee:

“Kieran Long on raikas valinta suomalaisessa taide-elämässä. Olemme olleet rohkeita ja astuneet kansallisten, ja jopa pohjoismaisten rajojen ulkopuolelle; Long on sekä brittiläinen että Ruotsin kansalainen. Hän on kasvanut eri kulttuuriperinteessä, ja uskon, että se voi tuoda merkittävästi lisäarvoa Helsingin taidekentälle kollegiaalisessa yhteistyössä.”

Amos Rexin hallituksen varapuheenjohtaja Elisabeth Millqvist, Moderna museet Malmön johtaja, kommentoi Kieran Longin valintaa:

"Amos Rex on aina uskaltanut kokeilla ja mennä odotettua pidemmälle – tämä näkyy sekä museon arkkitehtuurissa että näyttelyohjelmassa. Nimityksessä on sama painopiste: nykyään taiteilijat työskentelevät rajoja rikkoen ja Kieran Longin näkemyksellisyys tulee olemaan museolle eduksi."

Kieran Long itse näkee Amos Rexissä suurta potentiaalia, jota hän kuvailee näin:

"Amos Rex on yksi Euroopan menestyneimmistä ja jännittävimmistä uusista nykytaideinstituutioista, ja on suuri kunnia tulla valituksi jatkamaan sitä erinomaista työtä, jota Kai on tehnyt tiiminsä kanssa vuodesta 2018 lähtien. On innostavaa saada tilaisuus aktivoida julkista tilaa Helsingin sydämessä juuri nyt, kun kaupunki kasvaa ja muuttuu. Koko urani ajan olen keskittynyt museoihin julkisina tiloina, ja Helsingin keskustassa sijaitsevalla Amos Rexillä on valtava potentiaali olla yksi Helsingin tärkeimmistä. Haluan ihmisten kokevan Amos Rexin poikkeuksellisena, yhteisöllisenä taidekokemuksena, vaikka he eivät ehkä edes ostaisi museolippua."

https://amosrex.fi/