Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.06.2022

Kielen ja taiteen rajoilla - Nuoren Voiman Liiton Runokuu tulee taas

Runokuu-festivaali järjestetään tänä vuonna 22.–29.8. teemalla raja. Festivaaliohjelmassa koetellaan, ylitetään ja rikotaan moninaisia rajoja. Missä kulkevat kielen, kirjallisuuden lajien, taiteen, kategorioiden väliset rajat? Raja-teema laajenee myös käsitteelliseksi. Tapahtumissa käsitellään mm. elämän rajallisuutta, rajattomuutta, aiheiden rajaamista, merkitysten rajoja ja hierarkioiden kumoamista.

Kuvassa on valkoisella pohjalla kakasi mustaa, isoa kuviota.

Kuva: Runokuu

 

Festivaalivieraat pääsevät nauttimaan niin elämyksellisistä iltaklubeista kuin syväluotaavista keskusteluista Suvilahden Tiivistämön tunnelmallisessa miljöössä. Festivaalin järjestää kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liitto. Tiistaina 23.8. keskustellaan Legacy Russellin vastasuomennetun Glitchfeminismi: Manifesti –teoksen pohjalta. Torstaina 25.8. ohjelmassa on syväsukellus Harry Salmenniemen tuotantoon sekä Tanssiva Karhu -runopalkinnon ja Kääntäjäkarhun voittajien julkistus, josta Yle Radio 1 tekee myös suoran radiolähetyksen.

Runokuun yhteydessä kulttuurikeskus Stoassa järjestetään kirjailija ja kuvataiteilija Tiina Lehikoisen monitaiteinen näyttely ”Kiertymiä” (18.8.–18.9.). Festivaalilla on tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Runokuu OFF -ohjelmisto, joka järjestetään 26.–27.8. ja jonka keskeinen näyttämö on Rosebud Sivullinen -kirjakaupan lavalla. OFF on suomalaisen kirjallisuuskentän moninaisten toimijoiden mahdollisuus järjestää omannäköistään ohjelmaa Runokuun puitteissa.

Kansainvälisyys pinnalla Runokuussa

Runokuussa on tänä vuonna ulkomaisia vierailijoita kenties enemmän kuin koskaan aiemmin. Heitä nähdään lavalla pitkin viikkoa: avajaismaanantaina 22.8. syväsukelletaan ruotsalaisen Ann Jäderlundin runouteen, kun taas keskiviikkona 24.8. ohjelmassa on The Poets’ Sounds, monitaiteinen esitys, jossa Eduard Escoffet (Espanja), Morten Søndergaard (Tanska) ja Miia Toivio (Suomi) kohtaavat ja koettelevat yhdessä kölniläisen puhetaidetrio sprechbohrerin kanssa runon, äänen ja musiikin rajoja.

Sunnuntaina 28.8. Versopolis-tapahtumassa kuullaan runoja kolmelta kielialueelta Euroopan rajoilta, kun Olena Huseinova (Ukraina), Marie de Quatrebarbes (Ranska) ja Susinukke Kosola (Suomi) kohtaavat. Runot luetaan alkukielellä ja käännöksinä. Versopolis on 30 eurooppalaisen runofestivaalin verkosto. Runokuu kuuluu verkostoon Suomen edustajana. Versopolis-tapahtuma järjestetään EU:n Luova Eurooppa -rahoituksen turvin.

Sunnuntain 28.8. käännöskirjallisuuteen keskittyvän iltapäivän jälkeen kansainvälinen ohjelma huipentuu monikieliseen lavarunousklubiin, jossa esiintyy kymmenen runoilijaa seitsemästä maasta, ja vielä maanantaina 29.8. kokoonnutaan Poetry Jamin äärelle. Ohjelmassa on läsnä myös ukrainalainen kirjallisuus, sillä festivaalille saapuvan ukrainalaisen runoilijan Olena Huseinovan lisäksi avajaisklubilla Poetry Mixtapessa maanantaina 22.8. nähdään myös kirjallisia esityksiä tekevän black mödernism -yhtyeen Ukraina-teemainen esitys.

Ulkomaisiin vieraisiin lukeutuvat edellä mainittujen lisäksi italialaiset Antonella Anedda ja Sara Ventroni, saksaksi ja ranskaksi kirjoittava Stephan Weitzel, turkkilaislähtöinen Nazli Karabiyikoglu, liiviksi kirjoittava Valt Ernštreit ja Inga Pizāne Latviasta, tšekkiläinen Radek Štěpánek sekä viroksi ja suomeksi kirjoittava Iina Gyldén.

https://runokuu.fi/