Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.03.2021

Kiasman ja AVEKin yhteistuotantohankkeen taiteilija valittu

Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEKin ja Nykytaiteen museo Kiasman yhteistuotantohankkeen taiteilijaksi ARS22-näyttelyyn on valittu Anna Estarriola.

Kuvassa on Anna Estarriola sivuttain puolivartalokuvassa.  Hänellä on tummat hiukset ja musta-harmaa raidallinen huppari.

Anna Estarriola. Kuva: Jukka Kiistala

 

AVEKin ja Kiasman yhteistuotantohankkeessa etsittiin uutta mediataideteosta ARS22-näyttelyyn. Huhtikuussa 2022 Kiasmassa avattava kymmenes ARS-näyttely jatkaa nykytaiteen uusimpien virtausten esittelyä. ARS22-näyttely tullaan näkemään tämän hetken mielenkiintoisimpia tekijöitä ja teoksia kansainvälisiltä ja kotimaisilta taiteilijoilta.  

AVEK ja Kiasma toteuttavat näyttelyyn yhteistuotannon, johon teos valittiin kutsukilpailulla. Mukaan pyydettiin ehdotukset viideltä Suomessa työskentelevältä mediataiteilijalta. Valinnan teki työryhmä, johon kuuluivat AVEKin tuotantoneuvoja Milla Moilanen sekä Kiasmasta amanuenssit Saara Hacklin ja Jari-Pekka Vanhala.

Voittajaksi valittiin Anna Estarriolan vielä nimetön mediainstallaatio, jonka erikoinen maailma kummallisine hahmoineen houkuttelee katsojaa tarkastelemaan tuttuja asioita uusista näkökulmista. ”Meitä kiinnosti Anna Estarriolan teoksen vinksahtanut kykykilpailu oman aikamme allegoriana. Uskomme, että hänen teostensa synnyttämä outous voisi puhutella laajasti eri yleisöä. Estarriolan suunnitelma oli myös tuotannollisesti selkeä kokonaisuus, joka on uskottavasti toteuttavissa”, valintalautakunta toteaa.  

 

Kuvassa on luonnos teoksesta vusta valkoisena.  Siinä on kaksi palkkia, joiden päällä on erilaisia hahmoja, kerrosvoileipämäinen muodostelma ja takana eläimen pää katsomassa palkin päällä olevia hahmoja. Takana on musta-valkoinen valokuva, jossa on pöydän ääressä mies.

Luonnos ARS22-näyttelyyn tulevasta teoksesta. Kuva: Anna Estarriola

 

 

Estarriolan teoksen luomat vaihtoehtoisset narratiivit ovat myös keskeisiä tulevassa ARS22-näyttelyssä. Teos ammentaa kiehtovan fiktionsa faktoista, erilaisista keinotekoisista rakenteista, joissa yksilön ja yhteisön taitoja testataan. Katsoja voi pohtia sitä, miten asioita luokitellaan ja arvotetaan sekä ihmetellä erilaisten läsnäolojen ilmentymiä. Kuten usein Estarriolan teoksissa, tässäkin mahdollisen huvittuneisuuden takana on kriittisiä ja monimutkaisia aiheita odottamassa purkautumista.