Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.01.2020

Kevätkauden Visuaalinen alkusoitto tuo viiden videotaiteilijan teokset Musiikkitalon mediaseinälle

AV-arkin, Nykytaiteen museo Kiasman ja Helsingin kaupunginorkesterin yhteistyössä toteuttama Visuaalinen alkusoitto -mediataideprojekti jatkuu. Musiikkitalon mediaseinällä nähdään kuukausittain vaihtuva videoteos juuri ennen alkamassa olevaa HKO:n konserttia. Kevätkauden taiteilijat ovat Juha van Ingen, Miia Rinne, Sini Pelkki, Ewa Górzna ja Elena Näsänen. Kunkin taiteilijan teosta esitetään mediaseinällä nonstop-muotoisesti kymmenen minuutin ajan.

 

Kuvassa on Musiikitalon seinä, jossa on mediaseinässä väripallojen päällä valkoisessa sydämessä on teksti: Voisin kertoa sinusta koko kaupungille.

Kuva: musiikkitalo.fi

 

Visuaaliset alkusoitot keväällä 2020

 

Tammikuu

Juha van Ingen: Hello Everybody (2017)

Terveisiä läheltä ja kaukaa, meiltä teille. Tervetuloa kaikille yli välimatkojen ja halki ajan. Olet tervetullut! Vaikka tervehtiminen on hyvin kulttuuri ja tilannekohtaista, niin sitä käytetään kaikissa tunnetuissa ihmiskulttuureissa. Tervehdykset, jotka muodostavat Hello Everybodyn narratiivin, vievät tutun rituaalimme vielä yhden askeleen pidemmälle.

Juha van Ingen (s. 1963) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän työskentelee eri medioiden parissa, pääasiassa videota hyödyntäen. Hänen teostensa lähtökohtana toimii usein taiteilijan kohtaama tilanne, tila tai konsepti. Sattumanvaraisilla elementeillä jotka kehittyvät työskentelyprosessin aikana on myös keskeinen rooli van Ingenin teoksissa. Van Ingen on osallistunut kansainvälisiin näyttelyihin, elokuvanäytöksiin ja festivaaleille vuodesta 1988.

Esitysajat: 10.1., 15.-16.1., 24.1., 29.-30.1. klo 18.30-18.40

Helmikuu

Miia Rinne: Beautiful confusion (2017)

Beautiful Confusion kertoo luonnosta, asioiden luonteesta ja viestikyyhkyistä. Beautiful Confusion on neljäs episodi filmisarjassa, jossa uusi teos maalataan käsin 35mm filmille aina edellisen teoksen päälle. Teossarja muistuttaa ihmiskehoa, joka kantaa kokemuksia kaikilta eletyiltä vuosilta. Maalattu filmi on jälkityöstetty digitaalisesti.

Miia Rinne (s. 1973 Porissa) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut maisteriksi Kuvataideakatemiasta ja Taideteollisesta korkeakoulusta. Rinne työskentelee liikkuvan kuvan, valokuvan, printtien ja installaatioiden parissa. Teoksissaan hän yhdistää vanhaa ja uutta materiaalia toisiinsa ja rakentaa niistä uusi kokonaisuuksia. Rinne on osallistunut näyttelyihin, festivaaleihin ja tapahtumiin Suomessa ja ulkomailla 1990-luvun lopulta lähtien.

Esitysajat: 7.2., 12.-13.2., 26.-27.2. klo 18.30-18.40

Maaliskuu

Sini Pelkki: Embarkation (2012)

Liikkuva kuva, joka on rajattu kuin valokuva. Embarkation käsittelee pysähtyneen ja liikkuvan kuvan suhdetta.

Sini Pelkki (s. 1978) työskentelee valokuvan ja liikkuvan parissa. Pelkin teoksissa maisemat, hahmot ja objektit kääntyvät moniselitteisiksi narratiiveiksi. Pelkki on opiskellut kuvataidetta Lontoossa ja Helsingissä; BA (Hons) Fine Art Chelsea College of Art and Design vuonna 2002 ja kuvataiteen maisteri, Kuvataideakatemia vuonna 2008. Sini Pelkin teoksia on esitetty ryhmä -ja yksityisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Filmi -ja videoteoksia on esitetty mm. seuraavissa tapahtumissa: EMAF-European Media Art Festival, Rencontres Internationale Paris, International Film Festival Rotterdam, Internationale kurzfilmtage Oberhausen ja Videoex. Pelkki asuu ja työskentelee Helsingissä.

Esitysajat: 6.3., 11.-12.3., 20.3., 25.-26.3. klo 18.30-18.40.

Huhtikuu

Ewa Górzna: Rearranged (2014)

Rearranged on rauhallisesti soljuva matka tilassa, joka on alttiina odottamattomalle muutokselle. Se paljastaa epätodellisen hetken, jolloin villi tekijä astuu konventionaaliseen ja myllää asettuneen järjestyksen omien sekasorron sääntöjensä mukaan.

Ewa Górzna on puolalainen taiteilija, joka on asunut ja työskennellyt Helsingissä vuodesta 2007 lähtien. Hän on valmistunut puolalaisesta Nicolaus Copernicus -yliopistosta vuonna 2006 ja Kuvataideakatemian tila-aikataiteiden koulutusohjelmasta vuonna 2012. Górznan videoteoksia ja installaatioita on esitetty ja palkittu useissa näyttelyissä ja kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla.

Esitysajat: 3.4., 8.-9.4., 17.4., 22.-23.4. klo 18.30-18.40.

Toukokuu

Elena Näsänen: Matka (1996)

Matka koostuu 36 peräkkäisestä otosta, jotka on kuvattu raitiovaunu 3T:n reitiltä kymmenen päivän välein yhden vuoden aikana. Kuvauspäivä ja aika olivat etukäteen määrättyjä, samoin jokaiseen otokseen käytetyn filmin määrä. Systeemin tarkka seuraaminen toi mukaan myös sattuman.

Elena Näsänen (s.1968) on kuvataiteilija joka työskentelee elokuvan ja videoninstallaatioiden parissa. Hän on opiskellut Kuvataideakatemiassa Helsingissä ja Lontoossa The Slade School of Fine Art:ssa. Töissään hän yhdistää elementtejä perinteisestä elokuvasta ja videoinstallaatiosta. Hänen töitään on näytetty useissa näyttelyissä ja elokuvafestivaaleilla.

Esitysajat: 1.5. klo 11.30-11.40 ja 13.30-13.40, 6.-7.5., 15.5., 20.5., 29.5. klo 18.30-18.40.

 

Uusi teoshaku jatkuu 20.1. asti

AVEK, Nykytaiteen museo Kiasma ja Helsingin kaupunginorkesteri julkistivat viime lokakuussa avoimen haun, jonka tarkoituksena on löytää uusi teos tuotettavaksi Visuaaliseksi alkusoitoksi sekä liitettäväksi Kiasman kokoelmiin. Teoshaku päättyy 20.1. ja päätös valinnasta julkistetaan helmikuussa. Tuotettava uusi teos esitetään Musiikkitalon mediaseinällä marras-joulukuussa 2020. Lisätietoja teoshausta:

https://helsinginkaupunginorkesteri.fi/fi/uutiset/avek-kiasma-ja-hko-etsivat-uutta-teosta-musiikkitalon-mediaseinalle