Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.05.2021

Kesämatkailijoille tarjolla Amos Rexin kokoelmia Söderlångvikin museossa

Amos Andersonin italiaistyylinen klassistinen villa sijaitsee Kemiönsaarella laajan omenatarhan keskellä. Päärakennuksessa on esillä taidetta Amos Rexin kokoelmista muun muassa Sigrid Schaumanilta, Rafael Wardilta, Sulho Sipilältä ja Ellen Thesleffiltä.

Kuvassa on Söderlångvikin kalustettu huone, jossa on vanhoja tyylikalusteita ja melko vaaleat värit.  Verhot ovat kullankeltaiset.

Söderlångvikin museo. Kuva: Niclas Warius

 

Kemiönsaarella sijaitseva Söderlångvikin museo avataan yli kahden vuoden tauon jälkeen 3.6.2021. Rakennus on huolellisesti entisöity ja esillä on valikoima Amos Rexin modernin taiteen kokoelmasta Amos Andersonin sisustuksen keskellä. Paikka huokuu tunnelmaa, joka vallitsi 1930-luvulla Amos Andersonin kunnostettua 1800-luvulta peräisin olevan maalaistalon italiaistyyliseksi klassistiseksi villaksi. Myös Paul Olssonin suunnittelema kartanopuutarha on ehostettu ja entisöity suihkukaivoineen ja pylväikköineen.

Söderlångvikin päärakennuksen avautumista juhlistaa näyttely Uusin silmin. Se koostuu reilusta sadasta Amos Rexin kokoelmiin kuuluvasta kotimaisesta maalauksesta ja veistoksesta pääosin 1900-luvun ensimmäiseltä puoliskolta.

Osa teoksistaonennestään tuttuja Amos Andersonin omasta kokoelmasta ja osa on Amos Rexin kokoelmien helmiä, joita ei ole aiemmin nähty Söderlångvikissa. Näyttelyn työt on tarkoin valittu nimenomaan kunkin salin tunnelman ja sisustuksen sopiviksi. Taitelijoihin kuuluvat muun muassa Sigrid Schauman, Rafael Wardi, Sulho Sipilä, Santeri Salokivi, Ragnar Ekelund, Alvar Cawén ja Ellen Thesleff.

Museossa on esillä myös aiemmin yleisöltä piilossa olleet tilat autonkuljettajan huone ja kellarin elokuvateatteri, sekä uudet näyttelysalit, joista löytyy tietoa Amos Andersonista ja Söderlångvikista sekä avajaisnäyttelyn töistä ja niiden konservoinnista. Söderlångvikiin voi tutustua myös uuden äänioppaan sekä heinäkuussa päivittäin järjestettävien yleisöopastusten avulla. Museo on auki päivittäin juhannusta lukuunottamatta syyskuun loppuun saakka.

Söderlångvikista on julkaistaan ruotsiksi ja suomeksi kirja Amos Andersonin Söderlångvik. Se kertoo muun muassa Amos Andersonin suhteesta Kemiönsaareen, Söderlångvikin arkkitehtuurista, museon vaiheista, Söderlångvikin tilan elinkeinoista sekä vasta päättyneestä peruskorjauksesta. Tilan omistaa Föreningen Konstsamfundet.

Ravintola Café Söderlångvikissa on tänä kesänä esillä Paul Osipowin (s. 1939) näyttely, jonka teokset sivuavat ruokateemaa. Esillä on myös taiteilijan ennennäkemättömiä grafiikan teoksia.

Heinäkuussa avataan kolme kertaa viikossa liikennöivä venereitti Hangosta Söderlångvikiin, joka jatkaa kerran viikossa Paraisille. Suunnitteilla on myös laivayhteys Turusta Söderlångvikiin.