Hyppää pääsisältöön
Jukka Niiranen
/ 23.07.2012

Kesäkulttuuria Pälkäneellä: Uhkapelejä ja eväskoreja noin 7 veljen voimalla

Pälkäneen kunta Pirkanmaalla kuuluu niihin suomalaisiin kuntiin, joissa loma-asuntoja on enemmän kuin vakituisesti asuttuja asuntoja. Keskeinen tapahtumien ja tekemisen keskus kunnassa on matkailukeskus Sappee.

Amusan Kesäkulttuuria -sarjassa Pälkäneen kulttuuriin on meitä opastamassa kunnan kulttuurituottaja Marketta Vaismaa. Haastattelussamme työstään selvästi innostunut Vaismaa halusi keskittyä erityisesti hienoihin kylätapahtumiin ja -kohteisiin, joita kesämatkalaisen on vaikeampi löytää.

Mikkolan Navetan näyttelytiloista löytää joka vuosi uusia maisemia. Kuvassa Antti Mikolan maalauksia. Kuva: Jouni Valkeeniemi.
Kuva: Mikkolan Navetan näyttelytiloista löytää joka vuosi uusia maisemia. Kuvassa Antti Mikolan maalauksia. Kuva: Jouni Valkeeniemi.

- Kostia -tapahtumassa Pälkäneellä voi todella kuulla ajan kuminan! Ohjelmalliset Wanhan ajan markkinat Kostian koulun pihapiirissä järjestetään lauantaina 28.7. ja tarjolla on kepeää ja kotiseutuhenkistä ohjelmaa 1700-luvun tunnelmissa, kuvaa Vaismaa.

Kostia -markkinatorilla tulee vilisemään käsityöläisiä ja kaupustelijoita, markkinamyyjiä ja yrttimaakareita sekä komeljanttareita ja musikantteja. Markkinoilla vieras voi ajautua vaikkapa 1700-luvun uhkapelipöytään Biribi-pelin lumoihin tai tutkia ABC-kiriaa kirjanpainaja Daniel Medelplanin opastuksella.

- Aitoon Kirkastusjuhlat heinäkuun alussa veti paikalle suuryleisön. Näyttävään esiintyjäkaartiin kuuluivat: mm. Jukka Poika, Chisu, Robin, Kauko Röyhkä & Narttu, Tuomari Nurmio, Apulanta, Neljä Ruusua ja Lauri Tähkä, luettelee Vaismaa.

Kysyttäessä paikoista, joihin luovista aloista ja kulttuurista kiinnostuneen matkailijan on syytä tutustua nostaa Vaismaa esiin Pälkäneen rauniokirkon ja sen vierestä löytyvän sisustusliike Keltaisen Talon.

- Pälkäneen rauniokirkko eli Pyhän Mikaelin kirkko on Pälkäneen kirkonkylässä Onkkaalassa sijaitseva keskiaikaisen harmaakivikirkon raunio. Kirkko suunniteltiin ja rakennettiin todennäköisesti vuosien 1495 ja 1505 välisenä aikana. Suuren Pohjan sodan ja sen ratkaisutaistelun - Kostianvirran taistelun (1713) - jälkeinen Isovihan aika oli kohtalokkaan raskas. Silloin kirkko myös ryöstettiin lähes kokonaan. Nyt - vielä kolmesataa vuotta myöhemmin - edelleen uljaina kohoavat rauniot ovat muistuttamassa myös tästä ajasta, valottaa Vaismaa.

Rauniokirkon ovet ovat auki sekä historiaan että tähän hetkeen. Kuva: Pälkäneen kunta.
Kuva: Rauniokirkon ovet ovat auki sekä historiaan että tähän hetkeen. Kuva: Pälkäneen kunta.

Rauniokirkossa järjestetään nykyisin häitä ja muita upeita tilaisuuksia. Erityisen suosittuja ovat Rauniokirkon yökonsertit. Rauniokirkolla piipahtava matkailija voi kätevästi käydä nauttimassa suussa sulavat leivoskahvit vieressä sijaitsevassa tunnelmallisessa sisustusliike Keltaisessa Talossa.

- Mielenkiintoisia kohteita ovat ehdottomasti myös Kulttuuriyhdistys Mikkolan Navetta Luopioisten kirkonkylässä sekä Suomen Makukyläksikin tituleerattu Laitikkalan kylä.

Aitopajan myymälästä voi napata rastamyssyn lämmittämään viileitä kesäpäiviä. Kuva: Pälkäneen kunta.
Kuva: Aitopajan myymälästä voi napata rastamyssyn lämmittämään viileitä kesäpäiviä. Kuva: Pälkäneen kunta.

Mikkolan Navetta on täynnä kulttuurin tekemisen ja kokemisen yhteisöllisyyttä ja iloa sekä taiteen vaikutuspiiriin altistumista. Navetalla vaikuttavat muun muassa Terve Talo -keskus, Aitopajan myymälä, Taidelainaamo Kurkistus, Navettakalleria ja paljon muuta. Pihapiirissä Luopioisten taidekesä tarjoaa vierailijoille näyttelyiden kavalkadin. Esillä on mm. italialaisen Antonio Sarmanin, Liisa Knuutin, Anitta Toivion, Anna-Liisa Savukoski-Virsusen, Taija Ahosen ja Marjut Heiniön näyttelyt.

Mikkolan Navetan näyttelytiloista löytää joka vuosi uusia maisemia. Kuvassa Heli Heikkisen maalauksia. Kuva: Jouni Valkeeniemi
Kuva: Mikkolan Navetan näyttelytiloista löytää joka vuosi uusia maisemia. Kuvassa Heli Heikkisen maalauksia. Kuva: Jouni Valkeeniemi.

Laitikkalan pienestä maalaiskylästä on viimeisen kymmenen vuoden aikana puolestaan kehittynyt maisemien, makujen, majoituksen ja lähiruuan mekka. Nappaamalla eväskorin matkaan löytyy kahden kilometrin kyläretken jälkeen korista paljon aitoja makuja: Katajan palvia, Suttisen marjoja, Heikkilän juustoja, Beritin leipää ja Rönnvikin viinipullo.

- Muistutetaan nyt vielä myös elokuun puoliväliin saakka Sappeella järjestettävistä Ilkka Talasrannan käsikirjoittamista Teatteri Eurooppa Neljän esityksistä “Noin 7 veljestä”. Tuttu tarinahan pohjaa Spede Pasasen, Ere Kokkosen ja Jukka Virtasen saman nimiseen elokuvaan, päättää Vaismaa.

Rauniokirkon ovet ovat auki sekä historiaan että tähän hetkeen. Kuva: Pälkäneen kunta.
Kuva: Rauniokirkon ovet ovat auki sekä historiaan että tähän hetkeen. Kuva: Pälkäneen kunta.

Puuaapisen kaivertaja Daniel Medelplan on Kostia-tapahtuman tuttu osanottaja. Kuva: Pälkäneen kunta.
Kuva: Puuaapisen kaivertaja Daniel Medelplan on Kostia-tapahtuman tuttu osanottaja. Kuva: Pälkäneen kunta.

Munkki markkinoilla. Kostia-tapahtumassa voi kohdata käsityöläisiä kaukaa historiasta. Kuva: Pälkäneen kunta.
Kuva: Munkki markkinoilla. Kostia-tapahtumassa voi kohdata käsityöläisiä kaukaa historiasta. Kuva: Pälkäneen kunta.