Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.03.2021

Kenen luonto? Laajin luontovalokuvahanke kautta aikain käynnistyy

Maamme kautta aikain laajin luontoa käsittelevä valokuvahanke Kenen luonto? käynnistyy Jyväskylästä 27.3.–16.5. Luontokuvaajat ja valokuvataiteilijat esiintyvät ensimmäistä kertaa yhdessä. Avausnäyttelyssä nähdään monimuotoisia luontotulkintoja alan huippunimiltä sekä nousussa olevilta lupauksilta. Näyttely kiertää vuoden 2021 aikana myös Turussa, Oulussa ja Lapualla.

Kuvassa on kotka, jonka pään päällä on kalalokki. Tausta on valkoinen.

Rodeo. Kuva: Markus Varesvuo

 

Valtakunnallisen Kenen luonto? -hankkeen tavoitteena on yhdistää valokuvataiteilijoita ja luontokuvaajia, tieteentekijöitä sekä kaikkia luonnosta kiinnostuneita pohtimaan yhdessä uutta luontokuvaa sekä sen roolia yhteiskunnallisen keskustelun herättäjänä. Taiteen edistämiskeskuksen koordinoima hanke kiertää valokuvakeskuksissa eri puolilla Suomea vuonna 2021.

– Vihdoinkin luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat esittäytyvät yhteisessä näyttelyssä nostaen esiin luonnon moniääniset merkitykset ja kestävän tavan katsoa ja kokea luonto. Näyttelysarjan aloitukseen valitut luontovalokuvaajat ja kuvataiteilijat tuottavat teoksissaan uudenlaisen toimijuuden näkökulman, jossa luonto ei yhtäältä ole kenenkään, toisaalta meidän kaikkien, kertoo näyttelyn kuraattori, taide-, luonto- ja ympäristökuvauksen dosentti TaT Juha Suonpää.

Ajatuksena on synnyttää ja kiihdyttää positiivisia reaktioita sekä muutosta kohti kestävämpää kehitystä. Hanke puhuu luonnon puolesta, nostaa esiin huippuosaamista ja rakentaa uudenlaisia toiminta-alustoja ammattilaisille ja harrastajille. Keskeisinä teemoina ovat muutos, mukautuminen ja toivo.

Näyttelyyn valitut tekijät ovat Lauri Eriksson, Mika Honkalinna, Nina Huisman, Juho Jäppinen, Sanna Kannisto, Jaakko Kahilaniemi, Sami Karjalainen, Veera Konsti, Laura Konttinen, Ritva Kovalainen, Harri Larjosto, Lasse Lecklin, Ulla-Mari Lindström, Esko Männikkö, Anna Niskanen, Tuula Närhinen, Riitta Päiväläinen, Antti-Jussi Rantala, Perttu Saksa, Juha Taskinen, Noora-Maija Tokee ja Markus Varesvuo.

Kenen luonto? -hankkeen striimattava avajaistapahtuma järjestetään Jyväskylässä 27.3.2021. Taidemuseossa avautuvan päänäyttelyn lisäksi samaan aikaan avautuu alueellinen Kenen luonto? Keski-Suomi Keski-Suomen museon taidehallissa sekä Luovan valokuvauksen keskuksen kutsunäyttely, luontokuvaaja Heikki Willamon ”MIELEN KUVIA - valokuvia eläimistä” Galleria Ratamossa.
Kenen luonto -näyttelykiertue:

Jyväskylän taidemuseo 27.3.–16.5.2021
Turun taidehalli (Valokuvakeskus Peri), Turku 16.7.–29.8.2021
Pohjoinen valokuvakeskus, Oulu 4.9.–3.10.2021
Kulttuurikeskus Vanha Paukku (Pohjanmaan valokuvakeskus POVA), Lapua 13.10.–18.11. 2021