Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.10.2020

Kehollista aikamatkailua muistojen avulla Zodiakin ja Globe Art Pointin yhteistyönä

Zodiak Stagella saa lokakuun 21. päivä ensi-iltansa monikansallisen työryhmän teos Memory Matter. Georgie Goaterin, Maikki Palmin ja Gesa Piperin yhteisteos tutkii ja purkaa kehollistettuja sukutarinoita isoäidin käsiteen kautta. Teos on Zodiakin ja Globe Art Pointin ensimmäinen GAP LAB -yhteistyö.

Memory Matter -teoksen kolmen koreografi-tanssijan taustat ja sukujuuret ovat kolmessa eri maassa (Uusi-Seelanti, Suomi, Saksa). Esityksessä paneudutaan sukujuurien uudelleenkuvittelemiseen moninaisesti kerrotun historian perspektiivistä.

 

Kuvassa on kaksi tanssijaa makaamassa seinällä ja yksi seisoo seinällä. Kuvassa lattia on käännetty seinäksi.

 

Todellisten ja kuviteltujen omaelämänkertojen kehollisessa ja ajallisessa tarkastelussa syntyvät näkökulmat törmäävät ja kietoutuvat esityksessä toisiinsa, sekä meissä jokaisessa läsnä olevaan kehon perintöön. ”Isoäiti” ei ole teoksen kontekstissa vain yksi suvun jäsenistä, vaan aikaportaali itseemme ja taustaamme, mahdoton mahdollisuus kohdata se mitä ei enää ole.

- Teoksen sukujuuret ulottuvat useisiin eri maihin ja kaupunkeihin. Gesa on kotoisin maalaiskylästä Pohjois-Saksassa, Georgien liikkuvat juuret ulottuvat Uuden-Seelannin kautta takaisin Eurooppaan, ja Kouvolassa syntynyt Maikki on maksanut vuokraa Helsingissä, Lontoossa, Betlehemissä ja Aucklandissa, Goater, Palm ja Piper kertovat.

- Halusimme lähteä tutkimaan ja kuvittelemaan yhdessä ajatusta oman kehon kautta tapahtuvasta aikamatkailusta. Voisiko teos ja siinä esiin nousevat keholliset muistot olla esimerkiksi keino kohdata isoäiti, jota ei ole oikeasti koskaan tavannut?

Työryhmä on työskennellyt erilaisten muistojen parissa muun muassa jakamalla tarinoita, sekä omiaan että perheenjäsentensä kertomia. He ovat harjoitelleet esivanhempina olemista ja leikkineet aaveiden kanssa. Konkreettisina työvälineinä ovat toimineet muun muassa liikkuvina objekteina tuulikellot, itse kirjoitetut runot ja yhden työryhmän äidin sähköpostitse jakamat muistot.

- Muistojen sosiaaliset ja keholliset ulottuvuudet ovat kiehtovia. On ollut yllättävää huomata, että kehollisia muistoja on välillä vaikea erottaa mielikuvituksesta. Olemme myös miettineet, että jos muistot näyttävät liikkuvan eri kehojen välillä, ja välillä ne tuntuvat vääristävän aikaa ja tosiasioita, niin missä ne oikeasti sijaitsevat, koreografit pohtivat.

Työryhmään kuuluvat lisäksi valo- ja tilasuunnittelija Sofia Palillo, äänisuunnittelija Riku-Pekka Kellokoski ja pukusuunnittelija Iiris Herttua.

Memory Matter nähdään Zodiak Stagella yhteensä kuusi kertaa ajalla 21.10.–28.10. Lue työryhmän koko englanninkielinen haastattelu Zodiakin verkkosivujen Päiväkirjasta.

Teos on Zodiakin ja Globe Art Pointin ensimmäinen GAP LAB -yhteistyö.
 
Kantaesitys
Georgie Goater, Maikki Palm, Gesa Piper: Memory Matter

Koreografia ja esitys: Georgie Goater, Maikki Palm & Gesa Piper
Tila- ja valosuunnittelu: Sofia Palillo
Äänisuunnittelu: Riku-Pekka Kellokoski
Pukusuunnittelu: Iiris Herttua
Tuotanto: Zodiak; Georgie Goater, Maikki Palm, Gesa Piper
Yhteistyössä: Globe Art Point
Tukijat: Taiteen edistämiskeskus, Suomen Kulttuurirahasto
Kuva: Sanna Lehto

Ensi-ilta: ke 21.10.2020 Zodiak Stage, Kaapelitehdas, Helsinki
Muut esitykset: pe 23.10., la 24.10., su 25.10., ti 27.10., ke 28.10.