Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.09.2021

Kattava tietokirja 50-vuotiaasta Uuno Turhapurosta

Tuomas Marjamäen kirja Uuno on numero yksi – Turhapuron koko tarina 1971–2021 julkaistiin 7. syyskuuta. Samaan aikaan julkaistavan äänikirjan on lukenut näyttelijä-kirjailija Antti Heikkinen.

Uuno, Tuomas Marjamäki on koonnut Uuno Turhamäen koko tarinan vuosilta 1971-2021 yksiin kansiin ja on julkaistu 7.9.2021.

Uuno on numero yksi, Tuomas Marjamäki. Kuva: Lyhtypirtti

Uuno Turhapuro -elokuvien historia koottiin kansiin nyt ensimmäistä kertaa kaikkine herkkuineen. Kertojina toimivat keskeisimmät hahmot Spede Pasanen, Vesa-Matti Loiri, Marjatta Raita ja Ere Kokkonen sekä lukuisat muut Uunoissa mukana olleet tekijät.

50 vuotta sitten syntynyt Uuno Turhapuron hahmo ei ollut vain lottosketsistä versonut spontaani vitsi, vaan pitkään kehitelty ja harkittu rikos. Vesku Loiri suunnitteli uunomaista koomikkohahmoa jo vuosia ennen ensimmäistä elokuvaa. Siihen yhdistyi Spede Pasasen lapsuudesta asti vaalima huumori ja filosofia, Ere Kokkosen käsitys komediaelokuvista sekä Leo Lastumäen studiolle jääneet kengät.

Uunosta tuli ilmiö, joka poiki Suomen pisimmän elokuvasarjan. Turhapuro-leffoilla nauratettiin kansaa, ärsytettiin kriitikoita ja pidettiin elokuvateatterit pystyssä. Ne olivat parhaimmillaan nerokasta viihdettä ja huonoimmillaan kelvotonta kuraa.

Miten ideat syntyivät, millaisia kommelluksia kuvauksissa sattui ja kuka riiteli kenenkin kanssa? Tämä kaikki kerrotaan otteessaan pitävän tarinan muodossa unohtamatta huumoria sekä Turhapuron omaa filosofiaa. Suuri osa kymmenistä haastatteluista on peräisin kirjoittajan omista arkistoista.

Kirjassa on myös ennen julkaisemattomia valokuvia, laaja Uuno-filmografia sekä tietoa elokuvien kuvauspaikoista.

Tuomas Marjamäki (s. 1978) on kirjoittanut aiemmin muun muassa Spede Pasasen, Simo Salmisen ja Mikko Alatalon elämäkerrat, tietokirjan viihderyhmä Kummelista sekä kaksi elokuvamaailmaan sijoittuvaa romaania. Uuno Turhapuro on kuulunut hänen elämäänsä keskeisesti viisivuotiaasta lähtien.

Tuomas Marjamäki: Uuno on numero yksi – Turhapuron koko tarina 1971–2021 (Docendo 2021), sidottu, 352 sivua.