Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 06.09.2023

Karnevalistinen satiiri Ape army on sekä älykäs että älyvapaa kertomus milleniaalisijoittajista

Meemisijoittamista ja kryptovaluuttoja käsittelevä Okko Leon kantaesitysnäytelmä Ape army saa ensi-iltansa studio Pasilassa 27. syyskuuta. Tuomas Rinta-Panttilan ohjaama näytelmä karnevalisoi milleniaalisijoittajien itseironisen kepeää tapaa toimia maailmassa. Pääosissa nähdään Olli Riipinen ja Anna-Sofia Tuominen.

 

Kuvassa ovat ruskeassa puserossa ja mustissa farkuissa Anna-Sofia Tuominen, musta apinanaamari vasemmassa kädessään ylhäällä Olli Riipinen ja musta puku päällään Jouko Klemettilä poistumassa oikealle.  Taustalla on iso valkokangas.

Anna-Sofia Tuominen, Olli Riipinen ja Jouko Klemettilä. Kuva: Mitro Härkönen

 

Ape army on hengästyttävä satiiri kahdesta työttömästä milleniaalista, Janicasta (Anna-Sofia Tuominen) ja Otosta (Olli Riipinen), joiden haaveet poikkeavat perinteisestä. He eivät odota pitkiä työuria tai säästä omistusasuntoon, vaan elävät hetkessä ja tähtäävät annettua korkeammalle: raketilla kuuhun ja sieltä Marsiin. He sijoittavat hetken mielijohteesta työttömyyskorvauksensa meemiosakkeisiin ja kryptovaluuttoihin. Kahden päivän osakesijoittamisen jälkeen he huomaavat olevansa sijoitusguruja ja yhdessä netistä löytyneen sijoittajanörttiporukan – apina-armeijan – kanssa he tulevat puolivahingossa sekoittaneeksi koko maailmantalouden.

”Meemit, sijoitussovellukset, meemiosakkeet, kryptovaluutat ja itse asiassa koko nykyaikainen talousjärjestelmä ovat olemassa lähinnä digitaalisessa maailmassa. Tämä digitaalisuus on otettu esityksen estetiikan keskeiseksi elementiksi; näyttämöllä on kymmeniä näyttöjä, jotka syöttävät katsojalle loputonta ja jatkuvaa kuvavirtaa. Talousmaailmaan liittyy myös nopeus, välillä peräti hysteerinen sellainen, ja myös tämä on siirtynyt itse teokseen. Näyttelijäntyön, videosuunnittelun ja äänisuunnittelun kudos luo hengästyttävän kokonaisuuden, joka todellakin ponnistaa tästä päivästä, meidän ajastamme ja siitä, minkälainen maailma ympärillämme tällä hetkellä on”, ohjaaja Tuomas Rinta-Panttila kertoo.

Ape army käsittelee koko maailman osakemarkkinoita järisyttänyttä meemisijoittamiseksi kutsuttua ilmiötä ja kommentoi sitä ilkikurisesti. Näytelmän tapahtumat ponnistavat enemmän tai vähemmän todellisuudesta, mutta koska kyseessä on komedia, on kaikki vedetty överiksi.  

Rooleissa nähdään Anna-Sofia Tuomisen ja Olli Riipisen lisäksi Sari Haapamäki, Vuokko Hovatta, Pekka Huotari, Jouko Klemettilä, Vappu Nalbantoglu, Jari Pehkonen, Leenamari Unho, Juho Uusitalo ja Mikko Virtanen.

Näytelmän on kirjoittanut Okko Leo. Lavastuksen ja puvut on suunnitellut Vilma Mattila. Äänisuunnittelusta vastaa Eliel Tammiharju ja valo- ja videosuunnittelusta Joonas Tikkanen. Naamioinnin on suunnitellut Aino Hyttinen.

Lue ohjaaja Tuomas Rinta-Panttilan haastattelu teatterin kotisivuilta: Älykäs ja älyvapaa satiiri https://hkt.fi/alykas-ja-alyvapaa-satiiri/

Ape army -ensi-ilta 27.9.2023 Helsingin Kaupunginteatterin studio Pasilassa (Ratamestarinkatu 5).

https://hkt.fi/esitykset/ape-army/