Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.07.2021

Karhut valtasivat Ilomantsin raitin – kymmenet mesikämmenet näyttävät reitin Karhufestivaalille

Karhut kaivautuivat talvipesistään ja valtasivat Ilomantsin raitin maanantaina 28.6.2021. Puiset mesikämmenet viitoittavat nyt kulkijoiden reitin Ilomantsin torilta Karhufestivaalin veistokisojen keskuksiin: Karhumetsään, Kansallistalolle ja Karhuareenalle.

Karhufestivaalin johtaja Timo Reko kertoo, että karhuja on sijoitettu reitille kymmeniä ja noin 30 metrin välein, eli kulku festivaalille on nyt hyvin havaittavissa.

 

Urpo Huotarin vuonna 2020 tekemä Tervetuloa Ilomantsiin! -karhu kutsuu Karhufestivaalille.

Urpo Huotarin vuonna 2020 tekemä Tervetuloa Ilomantsiin! -karhu kutsuu Karhufestivaalille. Kuva: Riitta Ryynänen.

”Karhut näyttävät tietä Ilomantsin kesän riemukkaimpiin paikkoihin: Kansallistalolle Ihmeiden ILO!TALO -näyttelyyn, Karhumetsään, Katri Vala Kulttuurikeskukseen sekä Karhuareenalle” Reko hyrisee.

Hänen mukaansa karhuilla halutaan myös elävöittää Ilomantsin keskustanäkymää.

”Tarkoitus on, että festivaalin karhuista muodostuva veistospuisto Tuhannen karhun maa tarjoaa elämyksiä jatkossa laajemminkin. Sen takia Karhumetsään raivataan nyt lisää tilaa veistokisaa varten”, Reko sanoo.

Karhunveiston mestaruuskisa pidetään Karhumetsässä 13.–14.8. ja pikakisa Karhuareenalla 15.8. Kilpailun tuomaristossa tänä vuonna ovat ITE-taiteilija Paula Huhtanen, taidetuottaja Heli Lukkarinen Maaseudun Sivistysliitosta, Ilomantsin kunnanhallituksen jäsen Olli Puhakka, moottorisahaveistäjä Erkki Rytkönen sekä maaseutu- ja energiayksikön päällikkö Pekka Tahvanainen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta.

Karhufestivaali pärähtää käyntiin jo 12.8. Mestarit Mantsissa -kutsuveistolla, jossa teemana on Pohjois-Karjala 300 vuotta ja paikkana Ilomantsin keskusta.

Ilomantsin karhut lähtivät liikkeelle talvipesästään Kansallistalolta.

Ilomantsin karhut lähtivät liikkeelle talvipesästään Kansallistalolta. Kuva: Riitta Ryynänen.

Ihmeiden ILO!TALO on 15+1 ITE-taiteilijan ja taitajan yhteisnäyttely, joka on avoinna 1.7.–15.8. Myös Katri Vala Kulttuurikeskuksessa on koko kesän kestävät näyttelyt.

Timo Rekon mukaan Karhufestivaali toteutetaan hybriditapahtumana eli sekä paikan päällä koettuna että verkkoon välitettävänä videointina eli Karhulivenä ja Karhustudiona.

”Karhufestivaalin järjestelyissä otetaan koronatilanne huomioon, ja tarvittaessa kisa voidaan toteuttaa lohkoihin jaettuna”, Reko kertoo.

Karhufestivaalin järjestävät Maaseudun Sivistysliiton Vaara-Karjalan Kulttuuriyhdistys ja Maaseudun Sivistysliitto. Yhteistyökumppaneina ovat Ilomantsin kunta, Stora Enso sekä joukko paikallisia yrityksiä, yhdistyksiä ja yhteisöjä.