Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.06.2023

Kansanperinteen tutkijoita kiinnostavat nyt meemit, videopelit ja digikauhu

Kansanperinne 2.0 on ensimmäinen suomenkielinen yleisesitys nykyajan hybridisestä kansanperinteestä, joka yhdistelee sulavasti itse tehtyä ammattimaisen tuotannon kanssa ja tekee kansainvälisestä yksilöllistä ja paikallista. Esimerkiksi somevideoita, digikauhua ja videopelaamista voi tarkastella folklorena.

Kuvassa on mies joka on kumartuneena katon harjalla ja pitää vasemmalla kädellään skeittilaudasta kiinni. Taustalla on sini-valkoista taivasta.

Osa kirjan kannesta. Kuva: SKS

 

Aiemmin suullisesti ja paikallisesti välittynyt folklore on päivittynyt digitaaliseen aikaan. Kansanperinne 2.0 on analyyttinen yleisesitys nykyajan folkloresta, perinteenä välittyvästä omaehtoisesta kulttuurista, joka on kiinteässä suhteessa paitsi omiin yhteisöihin ja identiteetteihin, myös maailman tapahtumiin, kansainväliseen populaarikulttuuriin, kaupalliseen tuotantoon ja teknologiaan.

”Nettiaikaan päivittynyt kansanperinne on multimodaalista ja välittyy digitaalisena salamannopeasti maailman äärestä toiseen. Paikallisen sisällön rinnalla ja sijasta se hyödyntää ylikansallista populaarikulttuuria ja kommentoi maailmanpolitiikkaa: kotitietokoneella on helppo poimia oman itseilmaisun osaksi paloja vaikkapa uutislähetyksistä tai kaupallisista TV-sarjoista.”

Teos avaa nykykulttuurille ominaisia ilmiöitä ja itseilmaisun ja osallistumisen tapoja kuten internetmeemejä, rap-musiikkia, videopelejä, metsäjoogaa ja internetin kauhukertomuksia eli creepypastaa. Samalla se tarkastelee, kuinka kaupallinen ja omaehtoinen, globaali ja paikallinen sekä kulttuurinen ja yksilöllinen limittyvät toisiinsa. Kuinka kulttuuriset aihelmat kiertävät käyttäjältä toiselle ja millaisia omistajuuskysymyksiä niihin liittyy?

Teos on ensimmäinen suomenkielinen kirja, joka luotaa folkloren ja kansanperinteen nykyaikaisia muotoja internetin vaikutuspiirissä. Tuikitärkeä perusteos tuo yhteen kulttuuri-ilmiöiden tarkastelun keskeiset tutkimuskäsitteet, -näkökulmat ja teemat. Kirja on kaivattu yleisesitys niille, joille populaari- ja verkkokulttuurin kentät eivät vielä ole tuttuja, mutta tarjoaa myös syvempiä näkökulmia meeminsä ja TikTokinsa jo tunteville.

Teoksen kirjoittajat ovat folkloristiikan ja kulttuurin tutkijoita.

Kaarina Koski ja Tuomas Hovi (toim.)
Kansanperinne 2.0. Sukelluksia 2000-luvun vernakulaariin kulttuuriin