Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.10.2021

Kansallisteatterin loppusyksyn ohjelmistoon Mika Myllyahon Kampaamo ja Eira Virekosken Pakko jakaa

Mika Myllyahon Kansallisteatterin näyttelijöille kirjoittama Kampaamo on vakava komedia henkilökohtaisten rajojen merkityksestä ja itsekunnioituksen säilyttämisestä. Kantti – Nuorten Kansallisteatterin 15 nuorta esiintyjää käyvät pinnalla kuplivien aiheiden kimppuun Omapohjan näyttämöllä Eira Virekosken näytelmässä Pakko jakaa, joka pohjautuu kanttilaisten haastatteluihin. Nuorille suunnattua ohjelmistoa täydentää Kallion lukion KirjaKallion esitys Maamerkkejä: Paluu.

Kuvassa ovat kampaamotuoleissa istumassa erilaisissa asennoissa takana Katariina Kaitue, keskellä Maria Kuusiluoma ja edessä Sari Puumalainen.

Katariina Kaitue (takana), Maria Kuusiluoma ja Sari Puumalainen. Kuva: Heli Sorjonen

 

Ansku (Sari Puumalainen) ja Raikku (Maria Kuusiluoma) ovat lapsuudenkavereita, jotka työskentelevät kampaamoyrittäjinä laitakaupungilla. Heidän vuokraamansa Elannon vanha liiketila on hajoamassa käsiin; nurkissa on hometta, ja kreosootin pistävä lemu leijuu ilmassa. Kun vessanpönttökin lakkaa toimimasta, naisten mielessä syntyy vakaa päätös, ettei näin voi jatkua. Unelma kunnollisesta toimitilasta luo toivoa paremmasta, mutta onko heillä siihen varaa?

Kampaamoa siivoaa Anskun ja Raikun kaveri Sisko (Katariina Kaitue). Naiskolmikkoa yhdistää jatkuva olemassaolon taistelu pienyrittäjinä, elämä teini-ikäisten lasten äitinä sekä aviomiehet, joista ei ole ollut kantamaan vastuuta perheensä hyvinvoinnista. Edes liiketilan huoltomiehestä (Petri Liski) ei näytä olevan apua.

Realismia ja runollisuutta yhdistävä Kampaamo on Myllyahon aiemman Kansallisteatterille kirjoittaman ja ohjaaman esityksen, kiitetyn Korjaamon (2018) itsenäinen sisarteos. Kantaesitys nähdään Vallilan Kansallisteatterissa 8.12.2021.

Kanttilaisten maailmasta kumpuaa Pakko jakaa

Kotibileet käynnissä. Talo täynnä porukkaa. Voivatko juhlat olla villit ja hauskat ketään loukkaamatta? Mahtuvatko kaikki samaan tilaan? Onneksi on autotalli!

Kantti – Nuorten Kansallisteatterin 15 nuorta esiintyjää käyvät pinnalla kuplivien aiheiden kimppuun Omapohjan näyttämöllä Eira Virekosken kirjoittamassa Pakko jakaa -esityksessä, joka pohjautuu kanttilaisten haastatteluihin. Ajankohtainen esitys kertoo aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten maailmasta, jota leimaavat niin näytillä olo, nettiviha kuin ihmissuhteiden kudelmat; suuret toiveet, pelot ja mahdollisuudet. Sen ytimessä on tarve tulla nähdyksi omana itsenään. Esityksen ohjaa Satu Linnapuomi, ja kantaesitys nähdään Omapohjassa 25.11.2021.

Kallion lukion opiskelijat pohtivat omakohtaisissa teksteissään paluun teemaa esityksessä Maamerkkejä: Paluu. Jos voisin tehdä toisin, tekisinkö? Jos voisin kääntää aikaa taaksepäin, kääntäisinkö? Onko entiseen paluuta, ja kuka sinne edes haluaa? Miltä tuntuu parantua – palata normaaliksi? Entä miltä tuntuu paluu lapsuuteen, omaan kehoon, luontoon tai hiljaisuuteen? Ja entä sitten, kun toisen paluu on toiselle lähtö? KirjaKallion Maamerkkejä: Paluu -esitykset nähdään Omapohjassa 1.12., 7.12. ja 10.12. Päivänäytännöt on suunnattu erityisesti koululais- ja opiskelijaryhmille.