Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.11.2023

Kansallisteatterin Juhlat - ja elämä siinä sivussa pohtii elämän merkityksellisyyttä ja sukupolvien välisiä jännitteitä pilke silmäkulmassa

Työpari Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin kirjoittama ja ohjaama näytelmä Juhlat – ja elämä siinä sivussa kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 23.11. Näytelmän keskiössä on perheyhteisö, jonka kolme eri ikäistä naista juhlii hääpäivää, vappua ja kolmikymppisiä.

Yhteisten juhlahetkien on tarkoitus kohottaa arjen yläpuolelle, mutta yhä työ- ja suorituskeskeisemmäksi muuttuvan yhteiskunnan luomat paineet ja sukupolvien väliset jännitteet eivät suostu katoamaan juhlissakaan. Aikalaisnäytelmä Juhlat pohtii komedian keinoin, mitä merkityksellinen elämä, arvot ja työ tarkoittavat eri sukupolville. Päärooleissa esiintyvät Sari Puumalainen, Minka Kuustonen ja Leena Uotila.

 

Kuvassa on näyttämö, jossa on kahdeksan näyttelijää juhlimassa vappua.  Näyttämöllä on rakennelma, jossa on vihreitä köynnöksiä. Etualalla on nuori mies teekkarilakki päässään.

Suuri näyttämö Kansallisteatteri Timo Tuominen Heikki Nousiainen Katariina Kaitue Sari Puumalainen Juha Varis Minka Kuustonen Maria Kuusiluoma Kirsi Porkka Marina Meinander Juhana Hurme Leena Uotila Emma Pälsynaho. Kuva: Cata Portin

 

Juhlat käsittelee nykyihmisen arvovalintoja komedian keinoin

Kirsi Porkan ja Marina Meinanderin kirjoittama ja ohjaama Juhlat – ja elämä siinä sivussa kantaesitetään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä 23.11. Näytelmän keskiössä on Niemisten-Koskisten perheyhteisö, jonka kolme eri ikäistä naista juhlii hääpäivää, vappua ja kolmikymppisiä. Ylitsevuotava positiivisuus ja eteenpäin katsova asenne ovat perheyhteisön tunnusmerkkejä – malja kuin malja on aina puoliksi täynnä. Hankalat tilanteet hoidetaan maaliin hymyssä suin, ja avioerokin on elegantti kympin suoritus. Työttömyys on vain hetki ”in-between-jobs”, ja burnoutiin auttaa, kun juo riittävästi vettä.

Esitys kertoo perheyhteisön kolmesta juhlasta, jotka tapahtuvat kahden vuoden aikana. Jokainen juhla on oma pieni tarinansa, jonka käänteet jättävät jälkensä arkeen ja seuraaviin yhteisiin tapaamisiin. Juhlat yhdistävät, erottavat ja nostavat esiin sen, mikä on jäänyt sanomatta.

Aikalaisnäytelmä Juhlat – ja elämä siinä sivussa pohtii elämän merkityksellisyyttä, arjen kauaskantoisia valintoja ja ääneen sanomattomien asioiden seurauksia. Eri sukupolvia edustavat ihmiset tuovat pöytään omat käsityksensä hyvästä elämästä ja selviytymisstrategiansa.  Käsitykset eivät aina kohtaa, ja esiin nousevat sukupolvien, eritoten äitien ja tyttärien, väliset jännitteet.

Juhlat – ja elämä siinä sivussa lähestyy suuria ja raskaitakin aiheita komedian keinoin. Katri Renton lavastus ja Saija Siekkisen puvustus hivelevät katsojan silmää. Päärooleissa esiintyvät Sari Puumalainen, Minka Kuustonen ja Leena Uotila.

”Esitys sopii katsojille, jotka haluavat pohtia, mitä on merkityksellinen elämä ja tarkastella sitä humoristisesti. Juhlat – ja elämä siinä sivussa tarjoaa teatteri-illan, joka on antoisa usealle sukupolvelle”, ohjaajat Marina Meinander ja Kirsi Porkka summaavat.   
Työparin tunnistettava ja elämänmakuinen tyyli

Marina Meinander ja Kirsi Porkka ovat vuosien saatossa luoneet oman tunnistettavan, inhimillistä elämänkirjoa vivahteikkaasti peilaavan tyylinsä, jossa realismi taittuu absurdiin ja komedian alle kerrostuvat tyhjyydentunne, suorituspaineet ja täydellisyyden vaade. Juhlat on Meinanderin ja Porkan neljäs Kansallisteatterille kirjoittama ja ohjaama teos. Heidän aiemmat yhteistyönsä Kansallisteatterissa Pysy hengissä vielä tämä päivä (2013), Paha äitipuoli (2016) ja Tuohtumus (2020), ovat keränneet runsaasti kiitoksia.

Kantaesitys Suurella näyttämöllä 23.11.2023

Työryhmä

Rooleissa Juhana Hurme (TeaK), Katariina Kaitue, Maria Kuusiluoma, Minka Kuustonen, Heikki Nousiainen, Sari Puumalainen, Emma Pälsynaho (TeaK), Timo Tuominen, Leena Uotila ja Juha Varis

Ohjaus Marina Meinander ja Kirsi Porkka Musiikki Riikka Talvitie Lavastussuunnittelu Katri Rentto Pukusuunnittelu Saija Siekkinen Koreografia Johanna Elovaara Valosuunnittelu Ville Toikka Videosuunnittelu Pyry Hyttinen Äänisuunnittelu Esa Mattila Naamioinnin suunnittelu Tuija Hellas

https://www.kansallisteatteri.fi/