Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 31.05.2023

Kansallisteatteriin uusia kiinnityksiä – taiteellinen henkilökunta vahvistuu ohjaajalla ja neljällä uudella näyttelijällä

Kansallisteatterin taiteelliseen henkilökuntaan on kiinnitetty ohjaaja Kristian Smeds sekä näyttelijät Inke Koskinen, Pyry Nikkilä, Wenla Reimaluoto ja Otto Rokka.

Kuvassa Kristian Smeds kasvokuvassa. Hänellä on viikset ja leukaparta.

Kristian Smeds. Kuva: Stefan Bremer

 

Kristian Smeds ohjaajaksi ja kansainvälisten suhteiden koordinoijaksi  

Ohjaaja Kristian Smeds on kiinnitetty Kansallisteatteriin ohjaajaksi sekä kansainvälisten suhteiden koordinoijaksi ajalle 2024–2030. Smedsin ensimmäinen uuden kiinnityksen aikana syntyvä ohjaus nähdään Suurella näyttämöllä syksyllä 2024.

Smeds on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä ohjaajia, ja hänen ohjaustöitään on nähty muun muassa Belgiassa, Saksassa, Virossa ja Liettuassa. Hänelle on ensimmäisenä pohjoismaalaisena ohjaajana myönnetty XII European Theatre Prize for New Theatrical Realities -palkinto vuonna 2011.

Smeds saavutti kansainvälisesti merkittävän virstanpylvään Belgian kuninkaalliseen flaamilaiseen kansallisteatteriin kirjoittamallaan ja ohjaamallaan Mental Finland -näytelmä, jota kantaesityksen jälkeen esitettiin useassa maassa. Smeds on toiminut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun näyttelijätaiteen professorina vuosina 2018–2022.
Neljä uutta näyttelijää Kansallisteatteriin – hakijoiden taso korkea

Kansallisteatterin näyttelijöiden ensembleen kiinnitetään Inke Koskinen, Pyry Nikkilä, Wenla Reimaluoto ja Otto Rokka.

Kansallisteatterin kahta avointa näyttelijän paikkaa tavoitteli lähes 300 hakijaa, ja taso oli erittäin korkea. Osa hakijoista kutsuttiin toukokuussa koe-esiintymiseen, jonka perusteella teatterin nimeämä valintaraati teki päätöksensä. Näyttelijöitä kiinnitetään kahden sijaan neljä. Uusien näyttelijöiden kahden vuoden määräaikaiset työsuhteet alkavat loppuvuodesta 2023 ja kevätkaudella 2024.

”Kansallisteatteri on monella tapaa uuden ja hienon alun edessä. Taiteellinen porukkamme vahvistuu viidellä uudella huipputekijällä, Pienen näyttämön mittava peruskorjaus valmistuu ja tulevan syksyn ohjelmisto on vahva. Taiteellisuuteen nojaavan Kansallisteatterin tulevaisuus näyttää valoisalta", Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho sanoo.