Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.10.2019

Kansallisteatteri ja Tampereen Työväen Teatteri aloittavat yhteistyön – ensimmäisenä Michael Baranin Hitler ja Blondi, Seela Sella Hitlerinä

Suomen Kansallisteatteri ja Tampereen Työväen Teatteri (TTT) aloittavat pitkäjänteisen yhteistyön. Tavoitteena on yhteistuotantojen kautta tarjota molempien kaupunkien yleisöille kiinnostavia ja laadukkaita esityksiä kustannustehokkaalla tavalla. Molempien talojen kokonaisohjelmistot rakentuvat luonnollisesti jatkossakin pääosin omista tuotannoista, mutta yhteistuotantojen määrä tulee lisääntymään.

Kuvassa on antiikkisen näköisellä sohvalla punakirjavalla sohvalla keskellä istumassa Seela Sella mustissa vaatteissa ja saappaissa virkkaamassa lappua.  Lattialla makaa puolittain myös mustissa vaatteissa Verneri Lilja, jolla on ruskeat lyhyet hiukset.  Taustalla näkyy Korjaamon rautaisia pylväitä ja pikkuruutuisia ikkunoita.  Lattia on harmaan musta ja metallinen.

Seela Sella ja Verneri Lilja. Kuva Tuomo Manninen / Suomen Kansallisteatteri.

 

Ensimmäinen yhteistuotanto on Kansallisteatterin dramaturgin ja ohjaajan Michael Baranin Hitler ja Blondi. Kantaesitys on TTT:n Eino Salmelaisen näyttämöllä 19.2.2020. Helsingin ensi-iltansa teos saa Kansallisteatterin uudessa esitystilassa The Train Factoryssä Vallilan Konepajalla syksyllä 2020.

Kansallisteatterin ja Tampereen Työväen Teatterin johtajat ovat innoissaan yhteistyön alkamisesta. ”Olen ylpeä siitä, että olemme saaneet Tampereen Työväen Teatterin inspiroivaksi yhteistyökumppaniksemme.  Uskon, että kahden kulttuurikaupungin ja niissä toimivien taiteen tekijöiden välille on mahdollista synnyttää entistä tiiviimpää synergiaa. Ensi-iltojen tuominen sekä Helsinkiin että Tampereelle mahdollistaa entistä laajempien yleisöjen tavoittamisen", Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaho iloitsee.

"Kun voimia yhdistetään, saadaan aikaan enemmän hyvää. Tässä yhteistuotannossa suurin voittaja on katsoja", sanoo Tampereen Työväen Teatterin johtaja Otso Kautto. "Lisäksi Hitler ja Blondi istuu täydellisesti kevään -20 ohjelmistoomme, joka käsittelee valta-asemaa ja sen käyttämistä".

Seela Sella Hitlerin roolissa

Näytelmäkirjailija ja teoksen ohjaaja Michael Baran kertoo Hitler ja Blondin syntyprosessista seuraavasti:

"Kesäkuussa 2017 kysyin puoliksi leikilläni Seela Sellalta, onko hänellä mielessä joku rooli, jonka hän haluaisi vielä näytellä. Vastaus tuli heti: hän haluaisi esittää Hitleriä. Huvituin, hämmennyinkin ‒ ja jäin sulattelemaan kuulemaani. Pian oivalsin: jos Hitleriä esittää 83-vuotias juutalainen nainen, olen löytänyt teatterillisesti ja sisällöllisesti kiinnostavan ja omaäänisen tavan tuoda tämä modernin historian keskeisin hahmo näyttämölle. Muutaman viikon rohkeutta kerättyäni soitin Seelalle ja tiedustelin, vitsailiko hän vai oliko tosissaan. ’Tosissani tietysti’, vastasi Seela. ’Loistavaa. No, jos mä kirjoitan sinulle Hitlerin, lähdetkö tekemään?’ kysyin. ’Tottakai. Jos vain vielä elän.’

Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin – vakuutettuani peräti kaksi teatterinjohtajaa ideamme erinomaisuudesta ‒ olemme valmiit esittämään yhteisen näkemyksemme siitä, kuka ja mikä oli miehiään Adolf Hitler. Tuo koditon kuljeskelija, katkeroitunut wannabe-taiteilija, kokonaisia armeijoita liikutteleva korpraali, bestseller-kirjailija, Tuhatvuotisen Valtakunnan Johtaja, alakuloinen sekakäyttäjä, antisemiitti, fasisti, vegetaristi, absolutisti ja sosiaalidarwinisti, eläin- joskaan ei ihmisystävä, käsiään hurjasti huitovien, kirkuvien ihmisjoukkojen lemmikki ja mahtipontisiin unelmiinsa takertunut mammanpoika. Ja millaisena hän saattaisi näyttäytyä uskollisen mutta tarkkavaistoisen saksanpaimenkoiran silmin nähtynä.”

Hitler ja Blondin rooleissa nähdään Seela Sella sekä näyttelijä Verneri Lilja (TTT). Michael Baran (SKT) ohjaa oman teoksensa. Lavastus ja pukusuunnittelu Tarja Simone (SKT), elektroniset äänimaisemat Juhani Nuorvala ja Juhani Liimatainen, valosuunnittelu Eero Auvinen (TTT), äänisuunnittelu Kyösti Kallio (TTT), tuottaja Heidi Kollanus (TTT).