Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.11.2021

Kansallisoopperan uusi koululaisooppera tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen

Koululaisooppera Lähde tarttuu aina ajankohtaiseen kysymykseen luonnon ja talouden tasapainosta. Pyhänä pidetyn lähteen paikalle halutaan perustaa pullovesitehdas, mutta lähdettä katsomaan tullut koululuokka ryhtyy vastarintaan.

26.11.2021 on Kansallisoopperan Alminsalissa jännittävän Lähde -koululaisoopperan ensi-ilta.

Koululaisooppera Lähde. Kuva:  Kansallisooppera

Perjantaina 26.11. Kansallisoopperan Alminsalissa ensi-iltansa saava Lähde on toiminnallinen ja jännittävä reaaliajassa etenevä kertomus. Pyhänä pidetyn lähteen paikalle halutaan perustaa pullovesitehdas, mutta lähdettä katsomaan tullut koululuokka ryhtyy vastarintaan. Teos nostaa esiin tärkeitä kysymyksiä: Ajattelemmeko tulevia sukupolvia vai teemmekö peruuttamatonta tuhoa? Mitä yksittäinen ihminen voi tehdä?

 

Perinne ja nykyaika kohtaavat tapahtumien lisäksi myös kielessä ja musiikissa. Sähkökannel ja sähköiset lyömäsoittimet luovat svengaavaa tunnelmaa. Mukana on ikiaikaisia loitsuja, joiden kohdalla myös musiikissa kuuluu sointeja vuosisatojen takaa. Lipevä liikemies taas laulaa tangon tahdissa, sillä hän vie kunnan päättäjiä kuin parkettihurmuri. Herkimmillään musiikki on Sofian laulaessa luonnon tärkeydestä: ”Lähde jokainen, joka suo, joki, metsä ja puu, on suojelemisen arvoinen, niistä huominen muodostuu.”

 

Esityksissä kohtaavat ammattilaulajat ja koululaiset. Tavoitteena on innostaa lapsia laulamaan ja sytyttää yhdessä tekemisen riemu oopperan ammattilaisten kanssa. Lähde luo uskoa siihen, että tapahtumiin voi vaikuttaa, kun oopperan lopussa kaikki laulavat näin: ”Minä oman osani teen, uskon parempaan huomiseen. Yksin jokainen on ehkä vähän, mutta yhdessä pystymme tähän.”

Sari Kaasinen 26.11.2021 Kansallisoopperan Alminsalissaon ensi-iltansa saavan Lähde -koululaisoopperan musiikin takana.

Sari Kaasinen.  Kuva: Kare Lehtonen, Yle

Uuden koululaisoopperan takana on kokeneita musiikin, oopperan ja teatterin ammattilaisia. Musiikki on Sari Kaasisen, libretto Juhani Koiviston, ohjaus Riikka Oksasen, lavastus Taina Relanderin ja valosuunnittelu Vesa Pohjolaisen. Liikemiehen roolissa vuorottelevat Riku Pelo ja Sampo Haapaniemi, Sofian roolin laulavat Johanna Isokoski ja Marika Hölttä, Lähteen hengen ja opettajan kaksoisroolissa ovat Ann-Marie Heino ja Ruut Mattila. Orkesteri koostuu sähkökanteleesta ja lyömäsoittimista, muusikkoina Senni Eskelinen ja Anna-Karin Korhonen sekä Mongo Aaltonen. Ensi-iltaan esityksen valmistavat yhdessä ammattilaisten kanssa Vantaan Ylästön koulun 5.–6. musiikkiluokkien oppilaat, ja keväästä 2022 alkaen Lähde kiertää 12 paikkakunnalla ympäri Suomen.