Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.11.2023

Kansallisoopperan Lepakko-operetissa juhlitaan 30-vuotiasta oopperataloa - esiintyjinä Helena Juntunen ja TV:stä tuttuja tanssijoita

Kansallisoopperan ohjelmistoon 24.11. palaava wieniläisen operetin helmi Lepakko esitetään nyt suomeksi. Rosalinden pääroolissa vuorottelevat sopraanot Helena Juntunen ja Johanna Lehesvuori. Koreografian on suunnitellut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu Aleksi Seppänen.

 

Kuvassa on Helena Juntunen, jolla on punainen avonainen puuhkamainen avara kaula-aukko ja kiiltävät hihat. Hiukset ovat myös punaiset sekä kuvan tausta. Kuva on puolivartalokuva.

Kuva: Kansallisooppera

 

Vuonna 2014 ensi-iltansa saaneen operetin työryhmä taitaa wieniläisen perinteen: Lepakon visuaalisuudesta ja ohjauksesta vastaa itävaltalainen Marco Arturo Marelli ja puvustuksesta niin ikään itävaltalainen Dagmar Niefind. Esitykset johtaa kapellimestari Kurt Kopecky. Ensi-illassaan 2014 Lepakko esitettiin saksaksi. Tällä kaudella operetti esitetään suomeksi, ja libreton käännöksen on tehnyt Juhani Koivisto. Esityksissä on tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Sopraano Helena Juntuselta ja kirjailija Petri Tammiselta ilmestyi tänä syksynä huimaan suosioon ampaissut kirja Joskus liikaa, aina liian vähän. Lepakossa Juntunen laulaa Rosalinden pääroolin, ja samassa roolissa vuorottelee Kansallisoopperan oopperalaulaja, sopraano Johanna Lehesvuori. Muissa rooleissa esiintyvät mm. Markus Nykänen ja Jussi Myllys, Koit Soasepp ja Nicholas Söderlund sekä Froschin puheroolissa näyttelijä Kristo Salminen.

Valssien pyörteissä ja polkan vauhdissa on laulajien lisäksi joukko suomalaisia vakiotanssitähtiä kuten Jani Rasimus ja Katri Riihilahti. Koreografian on suunnitellut Aleksi Seppänen. Tanssijat ovat tuttuja hittiohjelmasta Tanssii tähtien kanssa.

Lepakko on ollut ensiesityksestään vuodesta 1874 lähtien yksi maailman suosituimmista opereteista. Säveltäjä Johann Strauss kylvi teoksen täyteen tarttuvia melodioita ja kuplivan vauhdikasta musiikkia. Lepakko kertoo hilpeän tarinan samppanjapitoisista juhlista, rakkaussuhteista ja väärinkäsityksistä. Kaikkien sekaannusten jälkeen loppu on tietenkin onnellinen, onhan kyseessä kepeä operetti. Ensimmäinen Lepakko-tuotanto tehtiin Kansallisoopperassa jo vuonna 1921, minkä jälkeen sitä on esitetty yli kaksisataa kertaa.

Lepakon suoraa lähetystä Kansallisoopperasta voi seurata Stage24-palvelussa Jean Sibeliuksen ja suomalaisen musiikin päivänä 8.12. klo 18.45 alkaen. Linkki suoraan lähetykseen: https://oopperabaletti.fi/stage24/live/lepakko/

30-vuotias Oopperatalo juhlii Lepakon pyörteissä

Nykyinen Oopperatalo Töölönlahdella vihittiin käyttöön 30. marraskuuta 1993. Kuluvana vuonna taloa on huollettu laajoilla remonteilla, joiden vuoksi se oli suljettu yleisöltä touko-elokuun ajan. Kansallisooppera ja -baletti sekä valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt juhlivat tasavuosia täyttävää Oopperataloa Lepakon tahtiin marraskuun lopussa.

Oopperatalon lisäksi 30-vuotisjuhliaan viettää talon yleisötyö, joka tarjoaa osallistavaa taiteellista toimintaa sekä erityisryhmille suunnattuja esityksiä ja tapahtumia ympäri Suomen. Vuonna 2022 yleisötyön toiminta tavoitti noin 50 000 henkeä lähes 50 paikkakunnalla. Talon ja sen yleisötyön lisäksi tasavuosiaan juhlii Suomen kansallisoopperan orkesteri, jonka perustamisesta tuli elokuussa kuluneeksi 60 vuotta.

Johann Strauss: Lepakko
Palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 24.11.
Muut esitykset 28.11.2023–5.1.2024