Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 24.11.2022

Kansallisoopperan ja -baletin areenakiertue tarjoaa 170 esiintyjän elämyksen ympäri Suomen  

Oopperan, baletin ja orkesterin historian mittavin kotimaan kiertue suuntautuu 6.-25. toukokuuta suurille tapahtuma-areenoille viiteen kaupunkiin: Ouluun, Rovaniemelle, Joensuuhun, Helsinkiin ja Turkuun.

Kuvassa on oopperan ja baletin esiintyjiä erilaisissa puvuissa rekvisiitan keskellä.

Kuva: Marko Rantanen

 

Kokonaisvaltainen, kaikenikäisille sopiva areenaelämys tarjoilee näyttäviä ohjelmanumeroita, upeita aarioita ja klassikoita, mutta myös jotain ihan uutta kuten kiertueelle varta vasten suunniteltuja ohjauksia ja koreografioita talon oman orkesterin säestyksellä.

- Näyttämö on kooltaan yhtä suuri kuin Oopperatalossa, ja valaistus, äänentoisto, näytöt sekä muu näyttämötekniikka huippuluokkaa. Tuomme tapahtumaan monin tavoin mukaan oopperan ja baletin taikaa ja tunnelmaa eli voisi sanoa, että talo todellakin muuttaa hetkellisesti paikkaa, Kansallisoopperan ja -baletin tuottaja Marjo Tuomi kuvailee.

Taiteellisen työryhmän muodostavat ohjaaja Jere Erkkilä, pukusuunnittelija Erika Turunen, lavastesuunnittelija Mark Väisänen sekä valo- ja videosuunnittelija Gabriel Phillips-Sanchez. Areenaesitysten lisäksi Kansallisooppera ja -baletti tuo vierailupaikkakunnille talon yleisötyön sekä baletin nuorisoryhmän tuottamaa oheisohjelmaa.

Kiertue toteutetaan yhteistyössä vierailukaupunkien sekä VR:n kanssa: taiteilijat matkustavat paikkakunnalta toiselle junalla. Kiertueen lisäksi Balettioppilaitoksen kevätjuhla 26.–27. toukokuuta siirtyy Oopperatalon ulkopuolelle, viime vuonna Helsingissä avattuun Tanssin taloon.

 

Kuvassa ovat oopperalaulaja ja balettitanssija valkoisissa puvuissa vanhan, ruskean junavaunun edessä.  Laulaja seisoo laiturilla ja balettitanssija on portailla.

Kuva: Emma Suominen

 

Oopperatalossa tehdään touko-elokuussa 2023 korjaus- ja uudistustöitä, joiden ajan päänäyttämö on pois esityskäytöstä. Päänäyttämöllä uudistetaan näyttämömekaniikan ohjausjärjestelmää. Samassa yhteydessä suoritetaan aula- ja lämpiötiloissa talotekniikan peruskorjausta sekä maalaustöitä. Korjaustöiden ajoitus ja suunnittelu on tehty tiiviissä yhteistyössä Oopperatalon kiinteistön omistavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa, jotta siitä on mahdollisimman vähän haittaa talon toiminnalle. Esitystauon ajan talon muu toiminta kuten verstaat, puvustamo ja työpajat toimivat rakennuksessa normaalisti.

Syyskaudella Verdin Requiem Haminassa ja Joutsenlampi Tampereella

Oopperan ja Baletin vierailuesitykset jatkuvat syyskaudella 2023. Ooppera vierailee Haminassa 10. elokuuta, jolloin Bastionissa kuullaan Giuseppe Verdin Requiem. Esityksen johtaa Kansallisoopperan ylikapellimestari Hannu Lintu, ja solisteina vierailevat sopraano Silja Aalto, tenori Mika Pohjonen, mezzosopraano Monika-Evelin Liiv ja basso Matti Turunen.

Baletti vierailee kolmella esityksellä 6.–7. lokakuuta Tampere-talossa, jossa esitetään tänä vuonna ensi-iltansa saanut David McAllisterin toteuttama uusi Joutsenlampi. Suomen kansallisbaletille satavuotisjuhlan kunniaksi tehty versio nähdään ensimmäistä kertaa Oopperatalon ulkopuolella, täysimittaisena esityksenä kaikkine lavasteineen ja pukuineen. Pjotr Tšaikovskin säveltämän musiikin soittaa vierailulla Tampere Filharmonia. Kolmen vierailuesityksen liput myy Tampere-talo.

Oopperan ja Baletin Areenakiertue 2023

La 6.5.2023 Oulu, Ouluhalli
Ke 10.5.2023 Rovaniemi, Lappi Areena
La 13.5.2023 Joensuu, Joensuu Areena
Ke 17.5.2023 Helsinki, Helsingin jäähalli
To 18.5.2023 Helsinki, Helsingin jäähalli
Ke 24.5.2023 Turku, Gatorade Center
To 25.5.2023 Turku, Gatorade Center

Giuseppe Verdi: Requiem

Kansallisoopperan orkesteri, johtaa Hannu Lintu
To 10.8.2023 klo 19 Hamina, Hamina Bastioni