Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 12.11.2020

Kansallisoopperan Iloinen leski sekä Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas tuovat säihkettä joulun aikaan

Monen katsojan toiveet toteutuvat, kun kaksi Kansallisoopperan ja -baletin ikisuosikkia palaa ohjelmistoon: operetti Iloinen leski 20.11. sekä baletti Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas 4.12. Molemmat teokset nähdään myös suoratoistoina marras-joulukuussa ja Pähkinänsärkijä lisäksi Yle Teemalla loppiaisena.

Kuvassa on keskellä Mari Palo ja ympärillä kuusi miesesiintyjää ruusujen kera.

Kuva: Kansallisooppera

 

Franz Lehárin operetti Iloinen leski palaa Kansallisoopperan ohjelmistoon 20.11. yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Tuotanto sai ensi-iltansa toukokuussa 2008, ja se on viimeksi nähty päänäyttämöllä maaliskuussa 2011. Kuplivan teoksen on ohjannut Jussi Tapola, ja lavastuksen ja puvut on suunnitellut Anna Kontek. Rooleissa nähdään joukko suomalaistähtiä, päärooleissa mm. Mari Palo ja Reetta Haavisto, Olli Tuovinen ja Waltteri Torikka, Johanna Lehesvuori ja Sanna Iljin sekä Tuomas Katajala ja Markus Nykänen. Esitykset johtaa Kurt Kopecky.

Kansallisbaletin ohjelmistoon 4.12. palaa puolestaan kolmen vuoden tauon jälkeen toivottu joulun ajan perinteinen Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas. Vuonna 2002 ensi-iltansa saaneen teoksen on nähnyt jo noin 230 000 katsojaa. Wayne Eaglingin ja Toer van Schaykin koreografia sijoittuu kahdensadan vuoden takaiseen Porvooseen Pjotr Tšaikovskin musiikin tahdissa. Klaaran roolissa tanssivat Maria Kochetkova, Abigail Sheppard, Violetta Keller ja Eun-Ji Ha, prinssinä Michal Krčmář, Florian Modan, Sergei Popov ja Jun Xia sekä Pähkinänsärkijänä Jonathan Rodrigues, Tuukka Piitulainen, Henry Grey ja Frans Valkama. Kansallisoopperan orkesteria johtaa Mikhail Agrest.

Lisäksi joulukuun ohjelmistossa nähdään Balettioppilaitoksen Pähkinänsärkijä Alminsalissa 7.12. alkaen.

Suosittujen suoratoistojen sarja jatkuu

Kansallisoopperan ja -baletin suoratoistot ja tallenteet ovat ilahduttaneet ihmisiä erityisesti korona-aikaan. Keväällä 2020 Kansallisooppera ja -baletti julkaisi uudelleen lähes 30 ooppera- ja balettiteosta Stage24-palveluun. Syksyllä suoratoistettuja esityksiä ovat olleet oopperat Covid fan tutte sekä Trubaduuri.

Franz Lehár: Iloinen leski

Palaa ohjelmistoon 20.11.2020
Suoratoisto lauantaina 28.11. klo 19:
https://oopperabaletti.fi/live/iloinen-leski/
https://www.hs.fi/live/

Wayne Eagling, Toer van Schayk – Pjotr Tšaikovski: Pähkinänsärkijä ja Hiirikuningas

Palaa ohjelmistoon 4.12.2020
Suoratoisto torstaina 10.12. klo 19:
https://oopperabaletti.fi/live/pahkinansarkija-ja-hiirikuningas/
https://areena.yle.fi/tv

Balettioppilaitos esittää: Pähkinänsärkijä

Palaa ohjelmistoon 7.12.2020