Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.11.2019

Kansalliskirjastolle lahjoituksena Jean Sibeliuksen ainutlaatuinen käsikirjoitus Kaiutar-laulusta

Suomen Kirjailijaliitto lahjoittaa Kansalliskirjastolle harvinaisen kokonaisuuden sävellyskäsikirjoituksia, jotka on omistettu runoilija Larin-Kyöstille. Kokoelman kruununa on harvinainen, koristeellisiin kansiin sidottu Sibeliuksen Kaiutar-laulun käsikirjoitus omistuskirjoituksen kera. Kyseessä on ainut tunnettu Jean Sibeliuksen kokonainen laulun käsikirjoitus.

 

Kuvassa on Kaiuttaren kansi, jossa on punainen kantele keskellä ja sen päällä teksti Kaiutar sekä nimet Jean Sibelius ylhäällä ja Larin Kyösti alhaalla.

Osa Kaiuttaren kannesta. Kuva: Kansallisarkisto

 

Sibeliuksen lisäksi lahjoituksessa on mukana sävellyksiä muun Leevi Madetojalta, Erkki Melartinilta, Toivo Kuulalta, Ilmari Hannikaiselta, Väinö Hannikaiselta ja Oskar Merikannolta. Aineistossa on myös Larin-Kyöstin oma nuoruudenaikainen pianosävellys.

Larin-Kyöstin runoja arvostettiin ja sävellettiin myös Suomen rajojen ulkopuolella. Tästä on osoituksena aineistoon sisältyvä H. Martinin sävellys Nimm deine schöne Kantele.

Arkisto liitetään Kansalliskirjaston Käsikirjoituskokoelmissa jo olevaan Larin-Kyöstin arkistoon. Aineisto tulee tutkijoiden käyttöön kirjaston erikoislukusalissa välittömästi sen luetteloinnin jälkeen.

 

Kuvassa on sivu, jossa lukee Sibeliuksen omistuskirjoitus: Käsikirjoitus on omistettu Larin Köstille, Kaiuttaren nerokkaalle luojalle. Säveltäjä.

Sibeliuksen omistuskirjoitus. Kuva: Kansallisarkisto