Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 20.12.2021

Kansallisgalleria julkaisee Siv ja Rolando Pieraccinin lahjoittamasta Tiepolo-kokoelmasta kirjan

Siv ja Rolando Pieraccini ovat lahjoittaneet Kansallisgallerialle noin neljän vuosikymmenen aikana keräämänsä kokoelman venetsialaisten 1700-luvun taiteilijoiden Giovanni Battista Tiepolon ja hänen poikiensa Giovanni Domenicon ja Lorenzon grafiikkaa ja piirustuksia. Merkittävään kokoelmaan kuuluu yhteensä 71 viivasyövytystä ja neljä piirustusta.

Giovanni Battista Tiepolo sekä hänen poikansa Giovanni Domenico ja Lorenzo olivat  Venetsian 1700-luvun menestyneitä maalareita ja graafikoita, jotka saivat paljon tilauksia venetsialaiselta ylhäisöltä ja myös ulkomailta.

Giovanni Domenico Tiepolo (1696–1770), Kentauri ryöstää naispuolisen satyyrin. Kuva: Kansallisgalleria, Jenni Nurminen

Giovanni Battista Tiepolo (1696–1770) oli suurten freskokoristelujen ja monumentaalisten maalausten mestari, joka tunnettiin koko Euroopassa. Hän loi yhdessä poikiensa Giovanni Domenicon (1727–1804) ja Lorenzon (1736–1776) kanssa menestyvän työhuoneen, joka sai tilauksia venetsialaisilta aatelisperheiltä ja ulkomaisilta hoveilta. Tiepolot olivat myös erinomaisia piirtäjiä ja grafiikan tekijöitä, joiden taidetta alettiin kerätä jo heidän elinaikanaan.

Pieraccinin lahjoituskokoelmassa on kaksi Giovanni Battista Tiepolon piirustusta ja 20 viivasyövytystä, joiden joukossa on hänen Vari Capricci -sarjansa sekä esimerkkejä Scherzi di Fantasia -sarjasta. Piirustuksista kaksipuolinen liidulla piirretty Tutkielma naisen päästä ja Tutkielma miehen päästä on erityisen merkittävä, koska se on yksi harvoista säilyneistä luonnoksista Milanon Palazzo Archinton toisessa maailmansodassa tuhoutuneita freskoja varten ja esimerkki myös taiteilijan varhaisista liitupiirustuksista 1730-luvun alusta. Suurin kokonaisuus on vanhemman taiteilijapojan Giovanni Domenicon teoksia, kaksi yksipiirustusta ja 46 viivasyövytystä, muun muassa koko Ristin tie -sarja ja osia Pako Egyptiin -sarjasta ja miesten päitä esittävästä kokonaisuudesta. Lorenzon viivasyövytyksiä on kokoelmassa viisi.

”Olemme erittäin kiitollisia Siv ja Rolando Pieraccinille tästä ainutlaatuisesta ja kansainvälisestikin merkittävästä kokoelmalahjoituksesta. Se vahvistaa vanhan eurooppalaisen taiteen kokoelmaamme oleellisesti, koska erityisesti vanhemman arvotaiteen hankintaan Kansallisgallerian määrärahat ovat liian vähäiset”, kiittää Kansallisgallerian pääjohtaja Kimmo Levä.

Kirja merkittävästä kokoelmalahjoituksesta

Kansallisgalleria on julkaissut Pieraccinin Tiepolo-kokoelmasta kirjan Tiepolot ja Eurooppa. Rolando ja Siv Pieraccinin kokoelma (I Tiepolo e l’Europa. Collezione Rolando e Siv Pieraccini | The Tiepolos and Europe. The Rolando and Siv Pieraccini Collection) Siinä esitellään kuvin ja tekstein jokainen kokoelman teos. Sen lisäksi julkaisussa on italialaisen Tiepolo-asiantuntijan Benedetta Spadaccinin kirjoittama johdanto ja Giovanni Battista Tiepolon ja hänen poikiensa Giovanni Domenico ja Lorenzo Tiepolon elämäkerrat. Kirjan on toimittanut erikoistutkija, FT Hanna-Leena Paloposki Kansallisgalleriasta. Julkaisu on kolmikielinen: italia, suomi ja englanti. Kirja on saatavilla Kansallisgallerian Museokaupasta.