Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 14.01.2022

Kansallisbaletin satavuotisjuhla käynnistyy Joutsenlammen ensi-illalla suorana tv-lähetyksenä

Kansallisoopperan ja -baletin esityskatko aiheuttaa muutoksia kevään ohjelmistoon.

Tammikuun 17. päivänä 2022 tulee kuluneeksi sata vuotta, kun Suomalaisen Oopperan balettiryhmä aloitti toimintansa esittämällä Joutsenlammen vanhassa Oopperatalossa Bulevardilla. Vastaperustettu ryhmä oli ensimmäinen länsieurooppalainen balettiryhmä, joka esitti tämän maailman tunnetuimmaksi baletiksi kohonneen teoksen.

Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlan kunniaksi esitetään Joutsenlampi-baletin ensi-iltanäytös suorana TV-lähetyksenä 17.1.2022.

Michal Krčmář ja Hanako Matsune

Kansallisbaletti juhlii satavuotista historiaansa monipuolisella ohjelmistolla. ”On ollut suuri ilo ja kunnia suunnitella tämän tärkeän historiallisen virstanpylvään juhlintaa”, tiivistää baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne. ”Kansallisbaletti on fantastinen ryhmä upeine tanssijoineen niin Suomesta kuin maailman joka kolkasta”, hän jatkaa haikeana jättäessään Kansallisbaletin kevätkauden jälkeen.

Baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne toteaa, että on ollut suuri kunnia saada suunnitella tämän historiallisen virstanpylvään eli sadan vuoden juhlintaa.

Baletin taiteellinen johtaja Madeleine Onne.  Kuva:  www.oopperabaletti.fi

Juhlavuoden aloittaa itseoikeutetusti uusi, varta vasten Kansallisbaletille luotu toteutus Joutsenlammesta, joka saa ensi-iltansa suorana lähetyksenä Yle Teemalla, Yle Areenassa sekä Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa lauantaina 29.1.2022. Koronaviruspandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi suoratoisto toteutetaan Oopperatalossa poikkeuksellisesti ilman yleisöä.

Australian baletin pitkäaikaisen johtajan David McAllisterin luoma versio kunnioittaa teoksen pitkiä perinteitä, mutta tuo mukanaan myös viittaukseen kylmään Pohjolaan. ”On valtava kunnia saada tehdä Joutsenlampi, joka juhlistaa samalla ryhmän satavuotista historiaa. Siksi haluan tämän version olevan nimenomaan suomalainen versio, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä”, McAllister kertoo.

Teoksen lavastuksesta ja puvuista vastaa Gabriela Týlešová ja valaistuksesta Kalle Ropponen. Odette-Odilen kaksoisroolissa nähdään Hanako Matsune, Violetta Keller ja Zhiyao Chen sekä prinssi Siegfriedin roolissa Michal Krčmář, Jun Xia ja Florian Modan. Pjotr Tšaikovskin musiikki kuullaan Suomen kansallisoopperan orkesterin soittamana Matthew Rowen ja Benjamin Popen johdolla.

Joutsenlampi-baletin prinssi Siegfriedin roolissa tanssii  Michal Krčmář.

Michal Krčmář prinssi Siegfriedin roolissa

Juhlavuosi jatkuu kotimaisten koreografien ensi-illoilla

 Kansallisbaletin juhlavuosi jatkuu maaliskuussa kantaesityksensä saavalla Jorma Elon koreografialla Sibelius. Uutuusbaletti kertoo kansallissäveltäjästämme – hänen luovuudestaan ja sen eteenpäin vievästä voimasta. Aino ja Jean Sibeliuksen rakkaustarina on teoksen sydän, ja kaiken takana on intohimo ja palava rakkaus, joka jatkui vuosikymmenten yli kaikista vaikeuksista huolimatta.

Jorma Elon suunnittelema Sibelius -baletti saa kantaesityksensä  maaliskuussa 2022.

Ooppera-baletti Sibelius
 
Toukokuussa ensi-iltansa saa kolmen kotimaisen koreografin nykytanssi-ilta Tripla: Made in Finland. Illassa nähdään Tero Saarisen, Kenneth Kvarnströmin ja Johanna Nuutisen uudet teokset. Lisäksi Alminsalin ohjelmistossa on huhtikuussa Kansallisbaletin nuorisoryhmälle toteutettu Reija Wäreen teos Clique. Kevään ohjelmisto huipentuu Kansallisbaletin juhlagaalaan 28.5.
 

 Esityskatko tuo muutoksia kevään ohjelmistoon

Oopperan ja Baletin esitykset perutaan 28.2.2022 saakka. Tämän lisäksi keväällä ohjelmistoon palaaviksi suunnitellut teokset Iloinen leski, Don Pasquale ja Seitsemän veljestä peruuntuvat. Näillä päätöksillä pyritään varmistamaan kevään ensi-iltojen toteuttaminen.

Joutsenlammen, Billy Buddin ja Sibeliuksen tammi-helmikuussa pois jääville esityksille etsitään parhaillaan korvaavia esityspäiviä, jotka varmistuvat myöhemmin. Lisäksi päänäyttämöllä nähdään keväällä suunnitellusti Tripla, Salome ja Koko Karita.

Satavuotisjuhla näkyy verkossa

Kansallisbaletin satavuotisjuhla näkyy monipuolisena sisältönä myös Oopperan ja Baletin verkkosivuilla, jossa on julkaistu artikkeleita, kuvia ja videoita Kansallisbaletin historiasta ja nykypäivästä. Verkkosivuilla julkaistaan uutta sisältöä koko juhlavuoden ajan. Kaikki juhlavuoden sisältö on koottu Baletti100-sivulle osoitteessa oopperabaletti.fi/baletti100.

 Juhlavuoden aikana Kansallisbaletin ohjelmistoa nähdään poikkeuksellisen runsaasti myös suoratoistoina ja tallenteina Stage24-palvelussa yhteistyössä Ylen ja Helsingin Sanomien kanssa. Joutsenlammen lisäksi ohjelmistossa ovat Sibeliuksen suoratoisto 14.5. sekä juhlagaalan 28.5. Suoratoistot julkaistaan myös tallenteina suoran lähetyksen jälkeen.

Kuvat:  Kansallisooppera ja -baletti

Ensi-ilta Yle Teemalla, Yle Areenassa ja Stage24:ssä 29.1.2022.