Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 10.09.2020

Kansallisbaletin Merirosvo tuo näyttämölle hollywoodmaista pukuloistoa ja taiturillisia tanssinumeroita

Kauden ensimmäisenä koko illan klassisena balettina Kansallisbaletissa saa ensi-iltansa 25. syyskuuta Merirosvo – Le Corsaire. Kantaesityksensä 1800-luvun puolivälissä Pariisissa saanut teos huokuu aikakautensa kaukokaipuuta ja itämaista eksotiikkaa aikana, jolloin matkustaminen vieraisiin maihin oli vain harvojen huvia.

 

Teos pysyi ohjelmistossa vuosikymmenten ajan Venäjällä, jossa uudet sovitukset pohjautuivat yleensä Marius Petipan Pietarissa toteuttamiin versioihin. Länsi-Euroopassa ja Amerikassa teos oli lähes unohtunut 1990-luvulle saakka, jolloin Anna-Marie Holmes toteutti teoksen Bostonin baletille Petipan ja Konstantin Sergejevin versioiden pohjalta.

Kuvassa on keskellä spagaatihypyssä Daniel Camargo ympärillään merirosvoja.

 

”Kolme näytöstä täpötäynnä näyttävää tanssia, sellaista jota balettiyleisö rakastaa katsoa”, hehkutti The Times, kun Holmesin toteutus sai uudistettuna ensi-iltansa Englannin kansallisbaletissa 2013. Bob Ringwoodin uusintaensi-iltaa varten suunnittelemat hollywoodmaisen loisteliaat puvut ja lavasteet henkivät samaa yltäkylläisyyttä kuin 1800-luvun puolivälin alkuperäistoteutuksissa. Nyt tämä ylistetty versio nähdään myös Suomen kansallisbaletissa.

Merirosvon musiikki on kehittynyt vuosien saatossa itse teoksen mukana monen säveltäjän käsissä. Adolphe Adamin alkuperäiseen musiikkiin on lisätty mm. Cesare Pugnin, Oldenburgin herttua Pietarin, Léo Delibesin, Riccardo Drigon ja Ludvig Minkusin säveliä. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtaa Philippe Béran.

Teoksen ensi-illassa 25.9. sekä esityksissä 30.9., 3.10. ja 9.10. Medoran roolissa nähdään suoraan maailman huipulta Kansallisbalettiin täksi kaudeksi kiinnitetty Maria Kochetkova, joka on tehnyt merkittävän uran maailmalla tanssien ensitanssijana mm. American Ballet Theatressa ja San Franciscon baletissa sekä vierailijana lukuisissa maailman johtavissa balettiryhmissä. Hänen lisäkseen roolissa vuorottelevat Hanako Matsune ja Violetta Keller.

Conradin roolissa nähdään 14.10. ja 16.10. vierailevana tanssijana Daniel Camargo, joka on työskennellyt ensitanssijana Stuttgartin baletissa ja Hollannin kansallisbaletissa sekä vierailevana ensitanssijana mm. Royal Ballet’ssa, Mariinskissa ja Tokion baletissa. Hänen lisäkseen Conradin roolissa nähdään Michal Krčmář ja Jun Xia. Alin roolissa vuorottelevat Alfio Drago, Xiaoyu He, Shunsuke Arimizu ja Jonathan Rodrigues.

Merirosvo – Le Corsaire
Ensi-ilta 25.9.2020
Esitykset 25.9.–16.10.2020