Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 09.01.2023

Kansallisbaletin Carmen tanssii Espanjan sisällissodan painostavassa ilmapiirissä  

Suomen kansallisbaletin ohjelmistoon palaa 14. tammikuuta brittiläisen koreografi Liam Scarlettin baletti Carmen, jonka tarina ja musiikki on tuttu Georges Bizet’n säveltämästä yhdestä maailman tunnetuimmasta oopperasta. Sen intohimoinen tarina, henkilöhahmot ja musiikki ovat kuin luotuja myös balettiin, joka vie katsojat Sevillaan tupakkatehtaalle, Espanjan sisällissotaa edeltäneeseen painostavaan ilmapiiriin.

Kuvassa on tummalla näyttämöllä Rebecca King lähellä lattiaa taivutuksessa ja Hanako Matsune on kyykyssä ja pitää häntä sylissään.

Kuva: Suomen kansallisooppera

 

Martin Yates on muokannut Bizet’n musiikkia baletin tarpeisiin ja ottanut mukaan aineksia myös hänen muusta tuotannostaan kuten Arleesitar-sarjasta, mutta musiikissa ovat tallella kaikki oopperasta tutut elementit. Carmen oli nuorena menehtyneen Liam Scarlettin ensimmäinen kokoillan baletti, kun se sai ensi-iltansa Norjan kansallisbaletissa vuonna 2015. ”Olen poistanut paljon rönsyjä, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman realistinen ja henkilöistä uskottavia. Päätin lavastaja-puvustaja Jon Bausorin kanssa sijoittaa tarinan 1930-luvun Espanjaan, jossa on juuri puhkeamassa sisällissota”, Scarlett luonnehti teostaan Norjan ensi-illan aikaan.

Suomen kansallisbaletissa Scarlettin Carmen sai ensi-iltansa 21. helmikuuta 2020, mutta osa ensi-iltakauden esityksistä jouduttiin perumaan koronapandemiasta johtuneiden kokoontumisrajoitusten seurauksena.

Carmenin nimiroolissa Kansallisbaletissa nähdään Rebecca King ja Hanako Matsune, Don Joséna Frans Valkama, Jun Xia ja Johan Pakkanen, Escamillona Tuukka Piitulainen, Alfio Drago ja Jonathan Rodrigues sekä Micaëlana Iga Krata, Tiina Myllymäki ja Violetta Keller. Suomen kansallisoopperan orkesteria johtavat Mikhail Agrest ja Kalle Kuusava.

Liam Scarlett – Georges Bizet: Carmen
Esitykset 14.1.– 3.2.2023