Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.10.2023

Kansainvälisesti palkittu Otto vai pano Rovaniemen Teatterin ensi-illassa

Katalonialaisen Jordi Galceranin käsikirjoittama komedia Otto vai pano? saa ensi-iltansa Rovaniemen Teatterin kellariteatteri Saivossa torstaina 26.10. Näytelmää on esitetty ympäri maailman, ja Galceran palkittiin tekstistään parhaan näytelmäkirjailijan Ceres-palkinnolla vuonna 2014. Esityksen ohjaa Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia.

Kuvassa ovat seisomassa Timo Vuento ja Markku Köngäs tummassa huoneessa.

Kuva: Petri Teppo

 

”Yksi tarvitsee rahaa. Toisella on valta päättää, antaako hän sitä. Tämän tarinan perusasetelma on suurelle yleisölle hyvin tunnistettava, ja se on yksi menestysnäytelmän vaateista, kertoo esityksen ohjaajana vieraileva Tampereen Komediateatterin johtaja Panu Raipia.

”Otto vai pano? on älykkään huumorin ja ajattelevien ihmisten komedia. Siinä on paljon käänteitä, jotka haastavat paitsi roolihahmot, myös yleisön. Pohjimmiltaan kyse on vallasta – siitä miten se otetaan ja miten se pidetään itsellä.”

Raha ja valta ovat aiheita, joiden kanssa ihmiset ovat tekemisissä maasta ja aikakaudesta riippumatta. Raipian mukaan esitys saattaa antaa jopa vinkkejä katsojan henkilökohtaisiin lainaneuvotteluihin.

”Kaikkien, joilla on joskus ollut pankkilainaa, ja jokaisen, joka harkitsee sellaisen ottamista, pitää tulla katsomaan tämä.”

Könkään ja Vuennon näkemykset mukana esityksessä

Otto vai pano? –esityksen rooleissa nähdään Rovaniemen Teatterin Markku Köngäs ja Timo Vuento. Raipian mukaan he herättävät roolit eloon juuri oikealla tavalla.

”Olemme tehneet monenlaisia kokeiluita ja lopulta aika kollektiivisestikin valinneet, millaisiin ratkaisuihin päädymme. Köngäs ja Vuento ovat kokeneita näyttelijöitä ja tuovat näkemyksiään rohkeasti esiin. Se on ollut minulle ohjaajana kuin karkkia: olen päässyt valitsemaan hyvistä ehdotuksista ne, jotka sopivat esitykseen minun mielestäni parhaiten”, Raipia kehuu.

54-vuotias Raipia on johtanut Tampereen Komediateatteria vuodesta 1998. Sen lisäksi hän toimii ohjaajana, näyttelijänä ja näytelmäkirjailijana.

Tuorein aluevaltaus on astuminen elokuvaohjaajan saappaisiin. Raipian esikoisohjaus valkokankaalla, Kyllä isä osaa –tv-sarjan pohjalle tehty samanniminen uusi kotimainen komedia, saa ensi-iltansa ensi vuonna.

Näyttelijänä hänen tuoreimmat työnsä ovat Kansan vihollinen –sarjassa sekä loppuvuodesta ensi-iltansa saavassa Lahti 2001 –sarjassa, jossa hän näyttelee Suomen Hiihtoliiton entistä päävalmentajaa ja maastohiihdon lajipäällikköä Pekka Vähäsöyrinkiä.

Raipian viimeisimmät isot teatteriohjaukset ovat Seinäjoen kaupunginteatterin Patruunatehdas Tampere-talon suurmusikaalit The Sound of Music sekä Annie ja Tampereen Komediateatterin Levätkää rauhassa, komisario Palmu.

Otto vai pano?
Ensi-ilta Rovaniemen Teatterin kellariteatteri Saivossa 26.10.

Käsikirjoitus Jordi Galceran
Suomennos Sanna Niemeläinen
Ohjaus ja lavastussuunnittelu Panu Raipia, vierailija
Pukusuunnittelu ja naamioinnin suunnittelu Jaana Isokangas, vierailija
Valosuunnittelu Tatu Ollikainen
Äänisuunnittelu Pekka Mikkola
Rooleissa Markku Köngäs ja Timo Vuento

https://rovaniementeatteri.fi/esitys/otto-vai-pano/