Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.02.2020

Kansainvälisesti arvostetun Tacita Deanin EMMAn näyttely palkitsee katsojan

EMMAn kevään päänäyttely esittelee kansainvälisesti arvostetuimpiin nykytaiteilijoihin lukeutuvan Tacita Deanin uran keskeisiä teoksia. Kyseessä on Deanin ensimmäinen yksityisnäyttely Suomessa. Osa teoksista saa ensiesityksensä EMMAssa, mm. Deanin uusin elokuvateos A Cloud makes itself. Näyttely on esillä 26.2.–3.5.2020.

Kuvassa on langalla istuva pikkulintu kuvattuna alhaalta päin ja takana on sininen taivas koko kuva-alalla.

Kuva Ear on a Worm filmistä, 2017. Kuva. Tacita Dean

 

Tacita Dean (s. 1965) on aikamme arvostetuimpia nykytaiteilijoita. Hänet tunnetaan eritoten 16 mm:n ja 35 mm:n elokuvista sekä työstä analogisen elokuvan perinteen säilyttämisen puolesta. Lisäksi hän tekee tilan haltuun ottavia liitutaulumaalauksia ja piirroksia rihvelitauluille, valokuvia, painokuvia sekä teoksia löytämistään materiaaleista.

Kokonaisuuden on kuratoinut Deanin aiempien teosten osalta museonjohtaja Pilvi Kalhama, minkä lisäksi taiteilija on tehnyt useita uusia teoksia näyttelyä varten. Kokonaisuus koostuu taiteilijan viimeaikaisista keskeisistä teoksista, joissa Dean tutkii muotokuvaa, maalausta, luonnon tapahtumien hetkellisyyttä ja ajan kerrostumia. Dean on hitauden ja keskittymisen puolestapuhuja, joka kiinnittää huomion yksityiskohtiin ja rohkaisee katsojaa havainnoimaan maailmaa. Näyttely palkitsee katsojan, joka on valmis pysähtymään ja antamaan teoksille aikaa.

 

Kuvassa on valkoista kalkkia kallion seinämällä, joka putoaa. Kuva on musta-valkoinen.

Chalk Fall, 2018, Frith Street Gallery, London and Marian Goodman Gallery, New York/ Paris. Kuva: Fredrik Nilsen

 

Esillä on kaikkiaan seitsemän elokuvaa, joista uusin, A Cloud makes itself, saa ensiesityksensä EMMAssa. Näyttelyssä nähdään lisäksi Deanin kunnianhimoinen liitutaulumaalaus Chalk Fall (2018) sekä uusi, ensi kertaa esillä oleva monoprint-tekniikalla 80 löydetylle postikortille tehty ainutkertainen teoskokonaisuus, Pantone Pairs (2019). Esillä on myös kaksi teosta Saastamoisen säätiön taidekokoelmasta, Quatemary (2014) ja A Book End of Time (2013).

"On suuri ilo toteuttaa näyttely ensimmäistä kertaa Suomessa. On aina jännittävää näyttää uusia teoksia ja palata myös vanhempaan tuotantoon", kertoo Tacita Dean.

Tacita Dean luonnehtii itseään brittiläiseurooppalaiseksi taiteilijaksi, joka jakaa aikansa Berliinin ja Los Angelesin välillä. Dean oli Turner Prize -ehdokkaana vuonna 1998 ja hänelle myönnettiin Hugo Boss -palkinto vuonna 2006 ja Kurt Schwitters -palkinto 2009.

Vuonna 2018 Tacita Deanin kolmen näyttelyn kokonaisuus, LANDSCAPE, PORTRAIT, STILL LIFE, nähtiin Lontoon National Galleryn, National Portrait Galleryn sekä Lontoon kuninkaallisen taideakatemian ennennäkemättömässä yhteistyössä. Toukokuussa Lontoon kuninkaallisessa oopperatalossa nähdään koreografi Wayne McGregorin uusi baletti, The Dante Project, jossa Tacita Dean toimii suunnittelijana.

Event for a Stage -elokuva kestää 50 minuuttia ja näytetään päivittäin.