Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.04.2024

Kalle Virtapohjan Tuntematon Paavo Nurmi -kirja tuo esiin juoksijakuuluisuuden aivan muun uran

Helsinki on rakennettu Suomen pääkaupungiksi, mutta yllättäen kaupungin rakentajat ovat jääneet lähes tuntemattomiksi, kun kaupungin tai Suomen historiaa on kirjoitettu. Nyt julkaistavassa uutuuskirjassa on päähenkilönä yksi näistä tuntemattomista rakentajista, Paavo Johannes Nurmi.

Kuvassa on Paavo Nurmi tulossa maaliin.  Hänellä on rinnassaan on numero 275. Hänen edessään on maalinauha.  Taustalla on himmeästi yleisöä.  Nurmella on kädet kohotettuna ylös.

Paavo Nurmi Antwerpenissa vuonna 1920 juoksi kultaa. Kuva: Suomen Urheilumuseo

 

Hän oli kansainvälisesti juhlittu urheilusankari, 9-kertainen olympiavoittaja, joka asettui elämään tavallista elämää muutettuaan Turusta Helsinkiin ja ryhdyttyään grynderirakentajaksi.

Nurmen rakennustarinassa on klassisen tarinarakenteen mukaisesti kolme vaihetta, alku, keskikohta ja loppu. Hänen ensimmäiset kerrostalonsa nousivat jo 1930-luvulla, mutta Neuvostoliiton hyökkäys Suomeen syksyllä 1939 katkaisi rakennustyöt dramaattisesti moneksi vuodeksi. Sotien jälkeen Nurmi ryhtyi jälleen palkkaamaan rakennusmiehiä ja -naisia, ja taloja alkoi kohota muun muassa idylliseen Lauttasaareen.

Tietokirjailija, FT Kalle Virtapohja (s. 1962) on tutkinut vuosien ajan Paavo Nurmea ja hänen merkitystään Suomen historiassa. Hän on kirjoittanut aikaisemmin muun muassa presidentti Urho Kekkosesta, viimeisestä patruunasta Juuso Waldenista, urheiluprofessori Lauri Pihkalasta ja hiihtäjä Iivo Niskasesta sekä Liuksialan kartanosta.

Kirja on ilmestynyt maaliskuussa 2024. Kirjan kustantaja on Readme.fi.

https://www.readme.fi/