Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 13.06.2023

Kalevi Kiviniemelle viisi viiden tähden arvostelua arvostetussa äänilevylehdessä Yhdysvalloissa

Konserttiurkuri Kalevi Kiviniemen uusin levytys OrganArt on saanut arvostetussa yhdysvaltalaisessa äänilevyjulkaisussa Fanfaressa huippuarviot, viisi tähteä viideltä arvostelijalta. Fanfaren touko/kesäkuun numerossa James A. Altena kehuu levyä harvinaisuuksien harvinaisuudeksi, koska se on kuin ”täydellinen urkukonsertti”. Neljillä eri uruilla taltioidun levyn sointia hän kuvailee ”satumaiseksi”.

 

Kuvassa on tummalla pohjalla Kalevi Kiviniemi mustassa haatussa ja takissa. Kuvassa näkyvät hänen kasvonsa ja valkoiset paidankaulukset ja punainen kravatti.

Kuva: Teemu Töyrylä

 

”Kalevi Kiviniemi on ansainnut kannuksensa yhtenä maailman johtavana urkurina, ja tässä hän näyttää, miksi. Hän on niitä harvoja urkureita, joilla on ymmärrys César Franckin sävelkieleen niin harvinaisella tasolla, että hänen nimensä voidaan lausua samaan hengenvetoon kuolemattoman Jeanne Desmessieux’n kanssa”, Altena kirjoittaa.

César Franckin lisäksi levyllä kuullaan Franz Lisztin ja Guy Roparztin musiikkia. Teoksista kaksi on äänitetty Suomessa (Keski-Porin kirkko ja Lahden Sibeliustalo) ja kaksi muuta Saksassa Kevelaerissa ja Ranskassa Rouenissa.

James A. Altenan lisäksi neljä muuta arvostelijaa Fanfaressa on kirjoittanut levystä ylistävän arvion. Colin Clarke kirjoittaa: ”Jos pitäisi valita noviisille levy, joka näyttää urkujen loiston, se on tässä. Suomalainen Kalevi Kiviniemi on maailmaa kiertänyt urkuri, jonka soittotekniikka ei näytä tuntevan rajoja.”

 

 

Viiden tähden arviossaan Clarke kehuu aivan erityisesti Lisztin teoksen Tasso: Lamento e trionfoesityksen ylimaallista taituruutta. Hän ylistää neljän eri äänityspaikan ja yhden äänittäjän (Mika Koivusalo) luomaa sointia: ”Yksi hienoimmista kohtaamistani urkulevytyksistä, joka on armoitettu Kiviniemen puhtaalla musiikillisella virtuositeetilla.”

Fanfaren arvostelut OrganArt-levystä ovat Kalevi Kiviniemen uran merkittävimpiä huomionosoituksia Yhdysvalloissa. Fanfare- ja Gramophone-lehdet ovat maailman merkittävimmät klassisen musiikin julkaisut. Kalevi Kiviniemi on julkaissut noin 200 levyä ja konsertoinut vuosikymmeniä eri puolilla maailmaa. Hän on viimeinen suomalainen urkuri, joka konsertoi Pariisin Notre-Damessa ennen sen paloa.

Oheisilla videoilla Kalevi Kiviniemi soittaa Rouenissa, Ranskassa historiallisilla Cavaillé-Coll-uruilla, joilla hän on levyttänyt myös OrganArt-levylle.

Kalevi Kiviniemestä

Kalevi Kiviniemi on kuulunut maailman johtaviin urkutaiteilijoihin usean vuosikymmenen ajan. Hänestä on tehty tv- ja radio-ohjelmia kotimaassa ja ulkomailla, mm. televisiodokumentti Pariisin Notre-Damessa yhdessä Notre-Damen pääurkuri Olivier Latryn kanssa. Kiviniemi on ainoa maailmassa, joka on saanut tehdä katedraalissa televisionnin heidän omien urkureidensa lisäksi.

Hän on myös esiintynyt useita kertoja katedraalissa. Kiviniemeä pidetään ranskalaisen musiikin spesialistina ja Notre Damen lisäksi Kiviniemi on soittanut Ranskassa muillakin Cavaillé-Coll-uruilla, kuten esimerkiksi Pariisin Saint-Sulpicen basilikassa ja Saint Clotilden basilikassa, Rouenin Saint-Ouenin luostarikirkossa sekä Orléansin Sainte-Croix’n katedraalissa.