Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 21.02.2024

Kake Randelin painaa pitkää päivää, tekee konserttisalikiertueen ja puhuu kulttuurin puolesta

Kake Randelin ponnahti jälleen julkisuuteen erityisesti viime vuonna, kun lauloi featin kappaleestaan Pakko painaa pitkää päivää räppäri JVG:n Amatimies – levylle.  Lisänä kävi kutsu JVG:n Olympiastadionin keikalle elokuussa ja nähtiinpä Kake jakamassa tämän vuoden Emma-gaalassa palkintojakin. Tasaisen pitkän uran tehnyt artisti lähtee toiselle konserttisalikiertueelle maalis-huhtikuuksi.  

 

Kuvassa on Kake Randelin puolivartalokuvassa ja hän taputtaa käsiää vasemmalla.  Hänellä on päällään musta nahkatakki.Kuva on musta-valkoinen.

Kuva: Juha Uusitorppa

 

Pitkän linjan artistit ovat tehneet feateja nuorempien esiintyjien kappaleisiin ja tätä Randelin pitää hyvänä vuoropuheluna eri ikäpolvien musiikintekijöiden sekä vanhan ja uuden musiikin välillä.  Viime elokuun keikka JVG:n Vuodet on ollu tuulisii –suurkonsertissa Olympiastadionilla säväytti sielua ja oli spektaakkeli.  Oma esiintyminen osui tummentuvaan iltaan ja valorannekkeet heiluivat tuhatpäisessä yleisössä.  Näky oli sen kaltainen, että sitä ei Kake Randelinin mukaan unohda.  Paikalla 38000 festariosallistujaa ja oli suurin yleisö, jolle on esiintynyt.

Konserttisaleissa esiintyminen on Randelinin mukaan erilaista kuin esimerkiksi festareilla, kun saleissa yleisö on paikoillaan.  Viime vuonna oli ensimmäinen konserttisalikiertue ja päätös syntyi, kun haluttiin katsoa vaihteeksi jotakin uudenlaista tapaa esiintyä.  Konserttisalien käyttö ei olekaan niin yksinkertaista kuin luulisi.  Kake Randelin mainitsee, että kevyen musiikin sähköiset soittimet vahvistimineen sekä valaistukset vaativat lähes päivän mittaiset asennukset ennen keikkaa.  Ongelmana on, että salit on tehty akustisille soittimille ja klassisen musiikin orkestereille.  Parhaana salina, jossa on huomioitu myös kevyen musiikin tarpeet, Randelin pitää Hämeenlinnan Verkatehdasta.

 

Kuvassa on Kake Randelin laulamassa mikki edessään.  Hän seisoo ja hänellä on musta nahkatakki päällään.  Taustalla näkyy vaalen vihreää valaistusta ja vahvistimia.

Kuva: Juha Uusitorppa

 

Konserttikiertueella kuullaan omien levytysten ympärille rakennettu ohjelma.  Mukana on uran alkupäästä 1980-luvulta lähtien keikkapaikoilla laulettuja biisejä, joista on uusia sovituksia sekä myös uusia lauluja.  Artistilta löytyy noin 200 levytettyä kappaletta, mm. Nasta Pimu, Avaa Hakas, Tilipäivä Koittaa, Pakko Painaa Pitkää Päivää, Tarja, Kielletyt Tunteet, Jannu Huoleton,
Juhannusyö ja Kirje Kotiin.

Kake Randelinin elämässä on toteutunut hittibiisinsä sanat Pakko painaa pitkää päivää.  Suosio on ollut tasaista sitten uran alun vuoden 1979 Syksyn Sävelen karsituista kappaleista lähteneen suosion jälkeen.  Laulaja on pitänyt koko uran ajan periaatteenaan esittää musiikkia kaikille ikään katsomatta.  Keikoilla saattaa käydä jo kolme sukupolvea yhdessä ja suosiota on riittänyt tasaisesti, salit ovat yleensä täynnä.  

Tälle vuodelle Randelin sanoo löysänneensä keikkapäivien lukumäärää sataan.  Se tarkoittaa kuitenkin matkoineen ja keikkapaikka-asennuksineen lähes tuplamäärää keikkojen vaatimiin päiviin.  Kilometrejä kertyi viime vuonna pelkästään konserttikiertueesta 15 000 km ja koko vuonna 70 000 km.  Rallin harrastajana tunnettu laulaja ajaa matkat itse Mäntyharjulta käsin, jossa on asunut koko ikänsä.

 

Kuvassa on Kake Randelin kasvokuvassa.  Hän katsoo suoraan eteenpäin ja hänellä on silmälasit sekä musta nahkatakki.  Taustalta tulee violettia valoa oikealle poskelle.  Taustalla on turkooseja ja vielettejä valoja.

Kuva: Juha Uusitorppa

 

Artistin keikkakalenterin täyttävät kevään kiertueen lisäksi festarit sekä yritys- ja yksityistilaisuudet.  Enemmänkin voisi tehdä, mutta nyt on ainakin yritys jättää tilaa muulle tekemiselle.  Vähemmän tunnettua on, että kuvataide ja maalaus on Kake Randelinin rakas harrastus.  Siihen on jäänyt omien sanojen mukaan viime aikoina liian vähän aikaa.  Lähes valmiita töitä on odottamassa, mutta ihan ei riitä vielä näyttelyksi asti.  Kesällä on tarkoitus pystyä maalaamaan ainakin jonkin verran.  Randelin kertoo, että sen jälkeen, kun jättää mikrofonin ja jää paikoilleen, aikoo maalata joka päivä.  Tosin ehkä siinä vaiheessa kuitenkin jokunen keikka saattaa tulla kysymykseen...

Randelin oli perustamassa Mäntyharjun kuvataideyhdistystä vuonna 2000 ja on sen puheenjohtaja edelleen.  Hän ottaa kantaa kuntien antamaan tukeen kulttuurille.  Tämän hetkisessä tilanteessa tarvitaan enemmän laulua, soittoa ja maalausta unohtamatta liikuntaa ja urheilua.  Tarvitaan tekemistä, jonka avulla voidaan irrottautua ympäröivistä paineista ongelmista.  Samalla erityisesti nuorelle polvelle olisi annettava mahdollisuuksia osallistua taiteen ja kulttuurin harrastamisen avulla luoda uutta. Jopa pienellä tuella on iso merkitys. Randelinin mielestä kulttuuri olisi nähtävä osana hyvinvointia ja julkisen talouden leikkauspolitiikka saa tiukkaa kritiikkiä.

Kake Randelinin alkaa Lahden Sibelius-talolta 1.3. ja päättyy Musiikkitalolle Helsinkiin 20.4. Sillä välin on kertynyt jälleen tuhansia kilometrejä.  Pakko painaa pitkää päivää!

 

Marja Jähi-Salo