Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 25.08.2023

Kaj Korkea-ahon Röda rummet ensi-iltaan Lilla Teaternissa

Kaj Korkea-ahon ylistetty romaani Röda rummet (Punainen huone, 2021) saa ensi-iltansa Lilla Teaternissa 14. syyskuuta. Valta-asetelmia pohtivan näytelmän ohjaa palkittu Milja Sarkola ja sen on dramatisoinut Tuomas Timonen. Päärooleissa nähdään Riko Eklundh ja Mikko Kauppila.

Kuvassa ovat Riko Eklundh seisomassa takana sinertävässä liivissä ja Mikko Kauppila alempana edessä istumassa ja häenllä on musta takki. Tausta on tummahko.

Kuva: Lilla Teatern

 

Päähenkilö Kaj Erik on kirjailija, joka lehtimainoksessa lupaa kirjoittaa kirjan osana vaihtokauppaa edullisesta asunnosta. Vanhempi herrasmies nimeltä Aimo Kangas tarjoaa mielenkiintoisen asunnon hienostoalueelta, sekä kirjoitustehtävän, joka koskee hänen elämäntarinansa kirjoittamista. Pian nuori mies huomaa, että häneltä odotetaan enemmän kuin mitä on ääneen lausuttu. Hänet vedetään mukaan himon ja vallan labyrinttiin yöllisessä Helsingissä, jossa dominanssi ja alistuminen toimivat magneetin lailla.

"Aimo Kangas on romaanihenkilö, josta irti päästäminen on ollut kaikkein vaikeinta, ajattelen häntä yhä usein. Hänen vaikutusvaltansa Kaj Erikiin heijastaa osittain hänen vaikutusvaltaansa minuun kirjailijana. Hänen tarinansa on kerrottava, mutta hän haluaa myös enemmän. On sekä hienoa että karmivaa nähdä hänet näyttämöllä”, sanoo kirjailija Kaj Korkea-aho.

"On ollut jännittävää ymmärtää, miten alistuminen ja dominanssi liittyvät toisiinsa ja miten nautinnollista voi olla alistua toiselle, kunhan saa määrittää pelin säännöt itse. Ihmisen tarve kontrolliin liittyy tiiviisti tarpeeseen menettää kontrolli. Ero leikin ja väkivallan välillä tai kivun ja nautinnon välillä on hiuksenhieno", sanoo ohjaaja Milja Sarkola.

Esityskieli on ruotsi, mutta esityksessä puhutaan myös suomea. Esitys tekstitetään ruotsiksi ja suomeksi Subtitle Mobile mobiilisovelluksen avulla.

Päärooleissa näyttelevät Riko Eklundh ja Mikko Kauppila. Lisäksi näyttämöllä nähdään Minni Gråhn, Aino Seppo, Alexander Wendelin ja Joachim Wigelius.

Milja Sarkola on kääntänyt Tuomas Timosen dramatisoinnin ruotsiksi. Näytelmän lavastuksen on suunnitellut K. Rasila ja puvustuksen Samu-Jussi Koski. Pekka Pitkänen vastaa valosuunnittelusta ja Aleksi Saura äänisuunnittelusta. Naamioinnin on suunnitellut Pia Kähkönen.

Esitys kuuluu Milja Sarkolan Helsingin Kaupunginteatterin trilogiaan (Pajtim Statovci, Tuomas Timonen Bolla, 2021 ja Laura Lehtola Minä valitsin sinut, 2022).

Kaj Korkea-aho on suomenruotsalainen kirjailija, kolumnisti ja koomikko. Häneltä on ennen Punaista huonetta julkaistu romaanit Katso minuun pienehen (2009), Tummempaa tuolla puolen (2012) ja Paha kirja (2015). Viimeksi mainittu on käännetty kuudelle kielelle.

Punainen huone oli ehdolla Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon saajaksi vuonna 2022 sekä Runeberg-palkinnon saajaksi samana vuonna.