Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 22.10.2020

Kaija ja Heikki Siren uudistivat asumisen arkea: ”Se, että rahaa oli vähän, teki hyvää”

Kaija ja Heikki Siren oli kadehdittava arkkitehtiparivaljakko, joka sai uransa alkuvaiheessa useita tärkeitä palkintoja arkkitehtuurikilpailuissa. Varhaisista kilpailumenestyksistä seurasi usean vuoden voittoputki ja kilpailumenestys näkyy myös Tapiolan ja Otaniemen asuinrakennuksissa.

Kaija ja Heikki Sirenin arkkitehtuuria esittelevä Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren -näyttely avautuu 23.10.2020 KAMU Espoon kaupunginmuseolla.

 

Kuvassa on Otonpesä Tapiolassa ja rakennuksessa on suuret ikkunat.  Lapset kurkkivat ikkunasta.

Otsonpesä, Tapiola. Kuva: Siren Arkkitehdit Oy

 

Kaija ja Heikki saivat jaetun toisen palkinnon Otaniemen asemakaavakilpailussa vuonna 1949, joka poiki Sireneille ensimmäisen suunnittelutyön Espooseen. He saivat tehtäväkseen Teekkarikylän asuinalueen suunnittelun. Urallaan Sirenit suunnittelivat useita asuntoja Tapiolaan ja Otaniemeen. Heidän kädenjälkeään ovat mm. Jämeräntaival, Retuperä (Otakallio, Otalaakso ja Otaharju), Leimuniityn ja Silkkiniityn läheisyydessä sijaitsevat Kontiontien ja Kimmeltien rivitalot, Louhentien atriumtalot ja merellinen Otsonpesä.

Vuonna 1959 valmistunut Otsonpesä on komein Sirenien Tapiolaan suunnittelemista rivitaloista. Viiden suuren asunnon muodostama veistoksellinen talo on sijoitettu rinteeseen. Maaston korkeuseroja on hyödynnetty taitavasti ja Sirenien suunnitteluperiaatteiden mukaisesti isot kivet, kalliot ja puut on jätetty paikoilleen. Jokaisessa asunnossa on aidattu terassipuutarha. Rakennusten alkuperäiset värit, valkoiset tiiliseinät ja mustanruskeiksi petsatut puuosat, sulautuvat talviseen maisemaan.

 

Kuvassa on Kontionkatua, jossa on kaksikerroksisia rivitaloja ja niiden pihoja ja piha-aluetta sekä katua.

Kontiontie 3, Tapiola. Kuva: Teuvo Kanerva

 

Kuhunkin kohteeseen harkitusti valittu rakenne, korkeatasoiset materiaalit ja sopeutuminen ympäristöön ovat Sirenien arkkitehtuurin erityispiirteitä. Sirenit kehittivät rakennuksiinsa pitkäjänteisesti teollisesti valmistettavia rakennusosia. Pyrkimys taloudellisuuteen johti siihen, että heidän suunnittelemissaan asuinrakennuksissa on tiukat mitoitukset ja pelkistetyt sisustukset. Heikki Siren totesi myöhemmin: ”Se, että rahaa oli vähän, teki hyvää”.

Kaikki ja ei mitään – Arkkitehdit Kaija + Heikki Siren
23.10.2020–9.1.2022
KAMU Espoon kaupunginmuseo
Näyttelykeskus WeeGee
Ahertajantie 5
espoonkaupunginmuseo.fi