Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.04.2020

Kai Ekholmin kirjoittama Jörn Donnerin henkilökuva julkistetaan 15.4.

Kai Ekholmin monivuotisen työn tulos on rehellinen ja monipuolinen henkilökuva Jörn Donnerista. Perusteellinen ja kriittinen henkilökuva sisältää paljon uutta tietoa Donnerista.
 

Jörn Donner on ollut yli 60 vuotta suomalaisen kulttuurin työnarkomaani ja kirjallisuuden hallitseva alfauros. Hän on tehnyt provokaatiosta ammatin. Hänet on paketoitu ihailemalla ja inhoamalla.
 
Meidät on pidetty vuosikymmeniä kytkettynä Donnerin verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Hän on ollut kansakunnan rakas neuroosi, johon ei ole löytynyt lääkettä.
 
Ekholm käy läpi Donnerin marxilaisen nuoruuden, 1960-luvun mediavalloituksen, 1970-luvun bisnekset ja romahduksen, hienot reportaasit, kirjalliset esikuvat ja vanhenevan Donnerin opus magnumin, Mammutin – kirjan, jonka kaikki tuntevat mutta jonka harva on lukenut.

Kuvassa on Jörn Donner istumassa veden äärellä päällään harmaan vihreä paita.

Kuvassa on Jörn Donner istumassa veden äärellä päällään harmaan vihreä paita.

 

Donner on antanut meille valtavan kirjallisen ja poleemisen perinnön, jota vasten kansakunta on saanut peilata näkemyksiään. Hän on valmentanut meitä jatkuvalla polemiikillaan ja väittelyilollaan.  Jörn Donner, kuinka te kehtaatte on älyn ja kielen nautinto.

Kuvassa on Jörn Donner istumassa ja katse suunnattuna oikealle.  Kuva on Donnerista nuorena ja musta-valkoinen.

Kuva: Docendo
 
 
Kai Ekholm on kirjoittanut yli 30 tietokirjaa ja saanut muun muassa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon ja Suomen PENin sananvapauspalkinnon. Ekholm tunnetaan sensuurin tutkijana ja kiellettyjen kirjojen historioitsijana. Hän on toiminut myös lukemisen ja kirjallisuuden aktiivisena puolestapuhujana. Ekholm toimi Kansalliskirjaston ylikirjastonhoitajana vuoteen 2018.
 
Kai Ekholm: Jörn Donner, kuinka te kehtaatte, Docendo 2020, 389 sivua.