Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 30.03.2021

Kaari on kirja Kaari Utrion elämästä

Toimittaja Anna-Liisa Haavikon kirjoittama Kaari on innostava elämäkerta kirjailijasta, poleemikosta ja feminististä. Kirja ilmestyy huhtikuun puolivälissä.

Kuvassa on osa kirjan kannesta ja Kaari Utrion kasvoista.  Hänellä on punaiset hiukset ja silmälasit.

Osa kirjan kannesta, graafinen suunnittelu Tuula Mäkiä. Kuva: Kustannusyhtiö Siltala

 

Kaari Utrio (s. 1942) luki pikkutyttönä Jokamiehen maailmanhistorian ja tiesi, mitä halusi tehdä isona: hänestä tulisi historiantutkija. Kun hän valmistui historian maisteriksi, hän tahtoi kirjoittaa historallisen romaanin työllistääkseen itsensä väliaikaisesti.

Vuonna 1968 ilmestyneestä esikoisromaanista Kartanonherra ja kaunis Kirstin alkoi tuottelias ura. Utrio on kirjoittanut kolmekymmentäseitsemän romaania ja parikymmentä populaaria tietokirjaa. Hänen ensimmäisestä tietokirjastaan Eevan tyttäret tuli menestysteos. Hän on kirjoittanut myös tv- ja radiokäsikirjoituksia, artikkeleita ja kolumneja.

Utrio on ollut ahkera yhteiskunnallinen keskustelija. Naisasianaisena hän on herättänyt railakastakin vuoropuhelua.

Kaari Utrion tarina on myös osa suomalaisen kustantamisen historiaa. Isä Untamo Utrio oli perustamassa Tammea ja äiti, toimittaja Meri Utrio, suomensi. Kaari Utrio ja hänen miehensä Kai Linnilä puolestaan perustivat Amanita-kustantamon.

Utrion tarina kertoo kirjailijan työstä; sen ankaruudesta ja nautinnollisuudesta. Se on kertomus onnellisten loppujen naisesta, joka karikoista huolimatta katsoo ulapalle päin.