Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 02.03.2021

Kaakon Kamarimusiikin teemana Rajalla ja ohjelma juhlistaa myös Uuno Klamia

Kaakon Kamarimusiikki soi jälleen 6.-10.7.2021. Festivaalien Rajalla-teeman mukaisesti ohjelmistossa huomioidaan skandinaavinen ja slaavilainen musiikki.  Viime vuoden teemoista ovat mukana mm. Uuno Klamin 120-juhlavuosi ja Salpalinjä 80-vuotta -tilausteos kantaesityksenä.  
Kaakon Kamarimusiikin teema Rajalla luotaa paikalliseen historiaan.

 

Kuvassa on Kaakon kamarimusiikin miessoittajia, kolme selloa ja fagotti.  Taustalla on hirsiseinää.

Yllätysten iltamissa soittamassa Bence Boganyi (fagotti), Tuomas Ylinen (sello) ja Tomas Nuñez-Garcés (sello). Kuva: Camilla Grönlund

 

Kolmesataa vuotta sitten solmittiin Ruotsin ja Venäjän välille Uudenkaupungin rauha (1721). Rauhan rajan lähtöpiste oli Virolahdella. Raja jakoi Virolahden keskeltä kahtia ja mullisti paikallisten asukkaiden elämän – kuten monesti myöhemminkin. Kulttuurit kohtasivat Virolahdella kolmesataa vuotta sitten ja sitä henkeä tavoittelemme myös ohjelmistossa. Raja erottaa ja samalla myös yhdistää. Rajalla olemisessa on sekä haittansa että etunsa - olla ensimmäinen, olla lähimpänä toista.

Festivaalin ohjelmassa teema näkyy slaavilaisen ja skandinaavisen kulttuurien rinnastamisessa ja yhdistämisessä. Kesän 2020 peruuntuneen festivaalin teemoja löytyy myös tämän vuoden ohjelmassa. Salpalinja 80 vuotta -konsertti ja tilausteos kuullaan tulevana kesänä. Luontoteema on jälleen festivaalilla läsnä mm. Vahtivuoren luontonäyttämöllä toteutettavassa esityksessä. Uuno Klamin 120 -juhlavuosi huomioidaan myös ohjelmassa.

 

Kuvassa ovat Jukka Merjanen soittamassa viulua ja Bence Boganyi fagottia.  Kuva on lähikuva soittajista.

Kaakon Kamarimusiikin taiteellinen johtaja Jukka Merjanen (viulu) ja Bence Boganyi (fagotti). Kuva: Thomas Halloran

 

Kaakon Kamarimusiikin järjestelyt ensi kesän festivaalia varten ovat parhaillaan käynnissä. Mikäli tilanne sen sallii, kamarimusiikki soi Kaakossa tiistaista 6.7. lauantaihin 10.7.2021. Konsertteja on suunnitteilla yksitoista. Kesällä 2020 festivaali jouduttiin koronan takia perumaan, mutta loka-marraskuun vaihteessa pystyttiin kuitenkin järjestämään pienimuotoinen kahden konsertin Syyssoitto Virolahden kirkossa. Tulevan kesän festivaali olisi toteutuessaan vuonna 2014 toimintansa aloittaneen Kaakon Kamarimusiikin kahdeksas tapahtuma.

Tulevan kesän suunnittelussa varaudutaan siihen, että rajoituksia on edelleen voimassa ja voimassa olevia suosituksia noudatetaan tarkoin. Kesän festivaalin ohjelma julkaistaan maaliskuussa.

Antti Niemi toiminnanjohtajaksi

Festivaalin käynnistämisvaiheista 2013 lähtien mukana ollut toiminnanjohtaja Siru Ahopelto jättää tänä vuonna tehtävän seuraajalleen Antti Niemelle. Niemi ei suinkaan ole vieras hahmo festivaalilla, vaan hän on ollut mukana vuodesta 2015 lähtien jokaisessa tapahtumassa konserttijärjestäjän tehtävässä ja paikat sekä ihmiset ovat tulleet vuosien varrella hyvin tutuiksi. Mukanaan Antti Niemi tuo festivaalille rautaista kokemusta. Hän on toiminut vuodesta 2009 lähtien Suomen Kansallisoopperan ja -baletin orkesterijärjestäjänä. Lisäksi hänellä on kokemusta maamme johtavien festivaalien moninaisista järjestelytehtävistä, cv:stä löytyvät mm. Meidän Festivaali, Musiikin Aika, Avanti!n Suvisoitto ja Savonlinnan oopperajuhlat.