Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 03.12.2019

Kaakkois-Suomen vuoden 2019 taidepalkinto Kotkan kaupunginteatterin näyttelijälle Anne Niilolalle

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta (taike) on myöntänyt Kotkan Kaupunginteatterin näyttelijä Anne Niilolalle Kaakkois-Suomen vuoden 2019 alueen taidepalkinnon. Anne Niilola palkittiin eilen 2.12. Kotkan Kaupunginteatterilla pidetyssä tilaisuudessa.

 

Kuvassa on Anne Niilola, josta on kasvokuva. Hänellä on ruskeat hiukset sekä ruskea jakku ja pusero.

Anne Niilola. Kuva: Kotkan kaupunginteatteri

 

Palkinto myönnetään tunnustuksena kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana valmistuneesta, kyseisen taiteenalan piiriin kuuluvasta ansiokkaasta työstä tai suorituksesta ja pitkäaikaisesta, ansiokkaasta taiteellisesta urasta tai toiminnasta taiteen alan hyväksi. Vuoden 2019 taidepalkinnon suuruus on 5 000 euroa.

Toimikunta perusteli palkintoa mm. seuraavasti:

”Anne Niilola on taiteilijauransa aikana onnistunut vakuuttamaan yleisön monipuolisella ja vakuuttavalla ammattitaidollaan. Niilola on osoittanut hallitsevansa useita teatteritaiteen genrejä ja kykenevänsä rohkeasti hyppäämään erilaisiin rooleihin. Häntä on nähty uransa aikana paitsi teattereiden lavoilla myös televisioruudussa.

Niilola on saanut huomiota myös alan ammattilaisten keskuudessa ja ollut ehdolla vuoden teatterinäyttelijäksi. Tällä tavoin hän on tuonut Kotkaa ja Kaakkois-Suomea näkyviin valtakunnallisella tasolla.  

Kaakkois-Suomen taidetoimikunta haluaa kiinnittää palkinnollaan huomiota yksittäisen taiteilijan työhön ja sen merkitykseen kulttuurin kentällä. Niilola on hieno esimerkki taiteilijasta, joka nöyrällä ja intohimoisella asenteella kehittää itseään ja samalla tuo esiin taiteenalaansa sekä opettaa ja jakaa taitojaan muille teatterista ja näyttelemisestä kiinnostuneille. Hänen työnsä palaa teatterin ja elämän perimmäisiin rakennusaineisiin – tunteisiin ja elämän merkityksellisyyteen – ja välittää niitä katsojille.”

Miko Jaakkola, teatterinjohtaja, KKT:

”Kotkan Kaupunginteatteri iloitsee koko sydämellään taiteilijamme Anne Niilolan palkinnosta – tämä palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa näyttelijälle ja Anne tinkimättömänä taiteilijana todella ansaitsee sen! Haluamme kiittää Taiteen edistämiskeskusta ja ennen kaikkea Anne Niilolaa siitä työstä, mitä hän on tehnyt niin teatterimme kuin koko teatterialan hyväksi. Tämä palkinto on hieno juttu meille kaikille!”,