Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.10.2019

Kääk! Suomalaislasten lukeminen vähenee huolestuttavasti – Aku Ankka iskee lahjoituksella lukemattomuutta vastaan

Suomalaislapset lukevat juuri nyt vähemmän kuin koskaan. Lukemisen tasoerot kasvavat, esimerkiksi 16 prosentilla pojista on heikko lukutaito ja noin 10 prosentilla peruskoulunsa päättäneistä pojista lukutaito on jäänyt lukemisen alkeisiin. Huoli lasten lukutaidosta sai Aku Ankan tositoimiin.

 

Kuvassa on oikealla Aku Ankka lukemassa vihreä kantista kirjaa.  Aku Ankka löhöää ja hänen allaan on punainen nauha, jossa lukee Lukemisen lokakuu.  vieressä on kolme Aku Ankka -lehden kantta.

Kuva: www.akuankka.fi

 

Aku Ankka lahjoittaa suomalaisten lasten lukemisen edistämiseksi kolme lokakuun sarjakuvanumeroa kymmenilletuhansille koululaisille. Tempaus on osa Aku Ankan Lukemisen lokakuu -kampanjaa, jolla kannustetaan lapsia lukemaan ja korostetaan lukemisen merkitystä arjessa.

Tutkimusten mukaan lukeminen kehittää sosiaalisia taitoja ja empatiakykyä sekä ehkäisee syrjäytymistä. Lukutaito antaa pohjan toimia informaatioyhteiskunnassa ja työelämässä. Lukutaito on supervoima, jolla taistellaan harmaata ja platkua maailmaa vastaan.

”On hienoa huomata, kuinka lapset ovat sukupolvesta toiseen löytäneet Akun ja oppineet lukemaan sen avulla. Edelleen 40 prosenttia suomalaislapsista ottaa ensimmäiset lukemisen askeleet sukeltamalla Ankkalinnaan”, Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä sanoo.

Vartti päivässä riittää

Rakastetulla räpyläjalalla on vuosikymmeniä ollut suuri vaikutus lukutaidon kehittäjänä, lukuinnon kasvattajana, mielikuvituksen rikastuttajana ja samastuttavana arjen antisankarina. Kun postilaatikosta kolahtaa kolme lehteä peräkkäisinä viikkoina, tehokuuri Ankkalinnassa on omiaan kasvattamaan lasten lukuintoa. Kampanja korostaa myös vanhempien vastuuta – kun kotona luetaan ja kotoa löytyy luettavaa, kynnys lukemiseen madaltuu.

”Aku Ankan lukee kannesta kanteen keskimäärin vartissa. Ja vain vartti lukemista päivässä riittää ylläpitämään lukutaitoa. Parhaassa tapauksessa lahjoitettujen lehtien myötä lukemisesta tulee lapselle vartin mittainen jokapäiväinen ruokavalio eli lukuvalio ja säännöllinen harrastus.”

Aku Ankka on onnistunut säilymään hauskana, kielellisesti oivaltavana ja ajankohtaisena jo lähes 70 vuotta. Parhaimmillaan lehteen syntyy elämänmittainen side. Esimerkiksi 20 000 yli 70-vuotiasta suomalaista on lukenut Aku Ankkaa katkeamatta ihan ensimmäisestä numerosta lähtien.

Lukemisen lokakuun lehtilahjoitus toteutaan yhteistyössä Supercellin ja John Nurmisen Säätiön kanssa.