Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 19.11.2021

Jyväskylän messuohjelma laajeni

Jyväskylän kirjamessujen ohjelma on hieman laajentunut, koska juhlistamme Finlandia-ehdokkuuksia ja ehdokkaita on tulossa lisääfi, kuten arvelimme. Lauantaina yleisölle esitellään Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ehdokaskirjat. Kriitikko, toimittaja Ville Hännisen puheenjohtamassa paneelissa ovat paikalla Pia Krutsin, Jani Ikonen, Laura Ertimo ja Dess Terentjeva.

Jyväskylän kirjjamessujen ohjelmapäällikkö Iida Simes johtaa lauantaina 20.11.2021 kaunokirjallisuuden Finlandia -keskustelun.

Iida Simes. Kuva: voima.fi

Ohjelmapäällikkö Iida Simes puheenjohtaa kaunokirjallisuuden Finlandia -keskustelun, jossa tämän vuoden ehdokkaiden eli Joel Elstelän ja Matias Riikosen lisäksi palkinnon olemusta ja merkitystä pohtivat Kirjasäätiön puheenjohtaja, kustantaja Anna-Riikka Carlson ja kirjakaupan toimitusjohtaja, hiljattain Rakkaudesta kirjaan -palkinnon voittanut Hannu Paloviita.

Finlandia-palkinnon Hytti numero 6 -teoksellaan vuonna 2011 voittanut ja nyt ehdolla oleva Rosa Liksom esiintyy kirjamessuilla sunnuntaina.

Sunnuntaina ohjelman päättää Tietokirjallisuuden Finlandia -paneeli, jossa esiintyvät ehdokkaat Osmo Soininvaara, Markku Henriksson, Ritva Kylli ja Leena Virtanen.

Jokainen Finlandia-ehdokaskirja esitellään yleisölle paneeleissa, vaikka kirjailija olisi estynyt tulemasta paikan päälle.

KAUNOKIRJALLISUUDEN Finlandia-ehdokkaista Jyväskylän ohjelmassa ovat nämä:

Sirkusleijonan mieli
Joel Elstelä

WSOY
Joel Elstelän romaanin lukeminen on voimakkaasti kehollinen kokemus. Tunteiden kuvauk­sessa kieli on osuvaa, tarkkaa. Kerronta on vetävää, lause soljuva, sirkuksen maailma aisti­kylläinen ja sirkusvaunujen metafora väkevä. Vastuun, itsepetoksen ja sivuun katsomisen kysymyksiä käsitellään samaistuttavasti ja koskettavasti.

Väylä
Rosa Liksom

Like
Kertomus Lapin sotaa pakenevista ihmisistä ja eläimistä Pohjoisen taivaan alla on kielel­lisesti rikas ja visuaalisesti vahva. Nuori tyttö välittää ihmisjoukon ja karjan tuntemukset väkevästi omalla kielellään, meänkielellä. Tytön tarinasta kasvaa universaali kertomus pakolaisuudesta ja ihmisen sidoksesta muuhun luomakuntaan.

Matara
Matias Riikonen

Teos
Matara on romaani lapsuudesta, lapsen katseesta ja lojaalisuudesta, mutta myös seikkailu­romaani, kuvaus hierarkioista ja valta-asetelmista kehyksenään eräänlainen Caesarin aikaa peilaava roolipeli. Kieleltään ja sanastoltaan Matara on monimuotoinen ja rikas kuin sen kuvaama luonto. Mataran maailma on omalakinen, mutta tunnistettava.

LASTEN- JA NUORTENKIRJALLISUUDEN Finlandia-ehdokkaista Jyväskylän ohjelmassa ovat nämä:

Kaupunki Kukaties
Pia Krutsin, kuvitus Jani Ikonen

WSOY
Runojen kaupunki on raikas ja yllätyksiä täynnä. Nykyilmiöt on riimitelty tekstiin riemastuttavalla tavalla ja kirja päivittää muutenkin lastenrunoperinteitä. Kuva ja teksti kasvavat saumattomasti yhteen ja synnyttävät teokseen yhteisen rytmin. Teos houkuttaa leikittelemään kielellä, lukemaan ääneen.

Aika matka! Lotta, Kasper ja luontokadon arvoitus
Laura Ertimo, kuvitus Mari Ahokoivu

(Ertimo vierailee Jyväskylässä lauantaina.)
Into Kustannus
Matka luontokadon arvoitukseen sujuu jouhevasti kuvan ja sanan yhteispelillä. Teksti polveilee pienen pienistä valtavan suuriin asioihin, eri ikäisten tiedonjanoa tyydyttäen. Ilmeikäs kuvitus kulkee tekstin rinnalla, intoutuen välillä omaksi, itsenäiseksi sarja­kuva­­seikkailukseen, jossa tulevaisuus, nykyisyys ja historia yhdistyvät. Kokonaisuus on eloisa runsaudensarvi, joka houkuttelee tutkimaan, palaamaan ja vaikuttamaan.

Ihana
Dess Terentjeva

WSOY
Valloittava ja koskettava Ihana on lukukokemuksena eheä ja kaunis. Teoksen kiihkeä­rytminen kieli onnistuu tavoittamaan tarkasti ja uskottavasti nuorten kokemukset ja tunteet. Tulla hyväksytyksi omana itsenään, tulla nähdyksi ja rakastetuksi on suuri teema, jota käsitellään herkästi ja taitavasti säeromaanin keinoin.

TIETOKIRJALLISUUDEN Finlandia-ehdokkaista Jyväskylän ohjelmassa ovat nämä:

2020-luvun yhteiskuntapolitiikka
Osmo Soininvaara

Teos
Teoksen säteilemä asiantunteva ja ennakkoluuloton ajattelu on omiaan tekemään vasta­rintaa yhteiskunnallisen keskustelun poteroitumiselle. Kirjoittaja ei tyydy vaikeroimaan vaihtoehtojen puutetta vaan tarttuu ratkaisukeskeisesti politiikan kuumiin perunoihin.

Tähtilipun maa – Yhdysvaltain alueen historia
Markku Henriksson

Tammi
Teos on ihailtavan hallittu esitys valtavasta aiheesta. Suuri sivumäärä ei aiheuta ähkyä, sillä kokonaisuus on jaettu loogisesti eteneviin, älykkäästi tiivistettyihin osiin. Supervallan viime aikojen tempoilu asettuu huimaavan pitkään aikakontekstiin.

Suomen ruokahistoria. Suolalihasta sushiin.
Ritva Kylli

Gaudeamus
Teos henkii varmaa laatua ja luotettavuutta. Se luotaa kattavasti ja mukaansa­tempaavasti suomalaisen ruokakulttuurin ulottuvuuksia kapakalasta kebabiin ja viehättää myös huolitellulla ulkoasullaan.

Wivi ja Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet
Kristiina Markkanen & Leena Virtanen

(Virtanen esiintyy Jyväskylän messuilla sunnuntaina.)
Atena
Tämä raikas kaksoiselämäkerta kahdesta tiedostavasta ja tinkimättömästä tienraivaaja­naisesta on taitavasti kirjoitettu antoisa teos, jota siivittää kirjoittajien lämmin suhtautuminen kohteisiinsa.

Tervetuloa valoisille messuille!

Iida