Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.08.2019

Jyväskylä Sinfonia kantaesittää syyskauden avauskonsertissaan 4.9. Kalevi Ahon bassoklarinettikonserton

Jyväskylä Sinfonian syyskausi 2019 käynnistyy aivan erityisellä konsertilla: keskiviikkona 4.9. Jyväskylän teatteritalolla kantaesitetään Kalevi Ahon bassoklarinettikonsertto. Jyväskylä Sinfonian ja Joensuun kaupunginorkesterin tilausteoksen solistina soittaa Jyväskylä Sinfonian entinen muusikko, nykymusiikkispesialisti Mikko Raasakka, joka on kantaesittänyt kymmeniä klarinettiteoksia.

 

Kuvassa on Kalevi Aho ja hänestä on kasvokuva.  Aholla on ruskea lyhyt tukka ja mustasankaiset, melko suuret silmälasit ja hän hymyilee.  Aholta näkyy tummansinistä paitaa, jossa on kaulukset.

Kuva: core.music.finland.fi

 

Monipuolinen Raasakka toimii kamari- ja orkesterimuusikkona, solistina, improvisoijana, kirjoittajana ja pedagogina. Syyskauden avauksen johtaa luonnollisesti ylikapellimestarimme Ville Matvejeff, joka on valinnut sopivat teokset Ahon konserttoa täydentämään.

 

Kuvanssa on Jyväskylän Sinfonian soittajat yhteiskuvassa ulkona punaisten tiilirakenusten edessä riveittäin alhaalta ylöspäin.  Kaksi puhallinsoittajaa on vasemmalla olevilla portailla.    Edessä oikealla ovat sellistit ja vasemmalla basson soittajat.  Taustalta näkyy koivuja ja sinistä taivasta.

Jyväskylä Sinfonian koko orkesteri.  Kuva: Tuukka Järventaus

 

Konsertin avaa saksalaisen nykysäveltäjän Jörg Widmannin teos Con brio. Widmannin teoksille on tyypillistä, että niissä käydään dialogia klassisromanttisten säveltäjien kanssa, kuten myös Con briossa, jossa säveltäjä viittaa muun muassa Beethovenin 7. sinfoniaan. Konsertin päättääkin sitten juuri teos, johon alussa viitattiin: Ludwig van Beethovenin sinfonia nro 7 A-duuri, jossa säveltäjä karisti viimeistään Haydnin ja Mozartin klassismin konventiot ja suuntasi kohti romantiikkaa uskaliailla harmonioilla ja sinfonian muotojen laajentamisella.

Syksyn avauskonsertissa yleisö pääsee kuulemaan ylikapellimestari Ville Matvejeffin ja säveltäjä Kalevi Ahon mietteitä illan konsertista ja uudesta kantaesitettävästä teoksesta ennen konsertin alkua.