Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.06.2023

Jussi Sorjanen Espoon Kaupunginteatterin uudeksi taiteellinen johtajaksi

Teatterin hallituksen yksimielisellä päätöksellä uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu Jussi Sorjanen. Sorjanen aloittaa tehtävässään nykyisen teatterinjohtajan Erik Söderblomin kauden tultua päätökseen elokuussa 2024. Samalla teatterin johtamismalli uudistuu ja nykyinen talous- ja hallintojohtaja Matilda von Weissenberg siirtyy toimitusjohtajan rooliin.

 

Kuvassa ovat Jussi Sorjonen vaalean harmaassa villapaidassa ja Matilda von Weissenberg vaaleassa puserossa kädet toistensa ympärillä edessä.

Jussi Sorjonen ja Matilda von Weissenberg. Kuva: Espoon Kaupunginteatteri

 

Jussi Sorjanen (s. 1986) on työskennellyt taiteellisena johtajana ja ohjaajana ympäri Suomen sekä kansainvälisesti. Sorjanen aloitti uransa aikanaan nuorimpana suomalaisena taiteellisena johtajana Teatteri Vanhassa Jukossa. Hänen erityisalaansa on kansainvälinen yhteistyö sekä yhteistuotantojen ja vierailutoiminnan fasilitointi. Tällä hetkellä Sorjanen toimii teatterinjohtajana Viirus -teatterissa, jossa hänen kaudellaan on luotu yksi Suomen suurimmista vierailuohjelmistoista, erityisesti nuoria tekijöitä sekä vapaan kentän teoksia ja ryhmiä nostattava Viirus GUEST.

“Espoon Kaupunginteatteri on uskomattoman innostava teatteri, jonka taiteellinen johtajuus on minulle unelmatyö,” Sorjanen kertoo. “Uskon näyttämötaiteeseen, joka kommunikoi, joka herättää jotakin; tunteita, ajatuksia, keskustelua, ärsytystä, viihtymistä, innostusta! Ohjelmistollisessa ajattelussani on tärkeää, että teatteri on yhteiskunnallisesti relevantti toimija, ja että sen esitykset paitsi osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun, ovat myös luomassa sitä. On tärkeää, että esitykset kommunikoivat yleisönsä ja muun maailman kanssa mahdollisimman voimallisesti ja herkästi.”

Keväällä 2023 avattua uuden taiteellisen johtajan tehtävää haki yhteensä 46 ehdokasta. Tehtävään valitun Sorjasen kausi ulottuu ajalle 1.8.2024–31.7.2028 kolmen vuoden jatko-optiolla. Espoon Kaupunginteatterissa taiteellinen johtaja vastaa teatterin ohjelmiston suunnittelusta, taiteellisista linjauksista sekä ylläpitää ja kehittää teatterin korkeaa taiteellista tasoa.

Espoon Kaupunginteatterin hallituksen päätöksellä Jussi Sorjasen rinnalla teatteria luotsaa 1.8.2024 alkaen toimitusjohtajaksi siirtyvä Matilda von Weissenberg. Muutoksen myötä talous- ja hallintojohtajan tehtävä lakkautetaan ja toimenkuva, vastuut ja asema muutetaan vastaamaan toimitusjohtajan tehtäviä. Von Weissenberg on toiminut teatterin talous- ja hallintojohtajana vuodesta 2020. Ennen sitä hän on muun muassa toiminut Viiruksen hallinnollisena johtajana ja Uudenmaan läänintaiteilijana.

"Rakastan tätä teatteria. Organisaatio on hallittavan kokoinen ja perustuu inhimilliseen kontaktiin, täällä on kaikki mahdollisuudet ja haasteet, joista voi vaan unelmoida. Tulen tekemään kaikkeni luodakseni parhaat mahdolliset edellytykset Espoon Kaupunginteatterin tulevaisuudelle. Odotan ilolla yhteistyötä Jussin kanssa, hän on taitava johtaja, hän osaa kuunnella, hänellä on oikeanlainen energialataus ja kokemuspohja tähän työhön!” kommentoi Matilda von Weissenberg.