Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 04.08.2021

Jukka Tarvaisen ohjaama esitys yhdistää tanssia ja parkouria

Osana Töölönlahden puistossa sijaitsevaa Muuri-teosta nähdään tanssitaiteilija Jukka Tarvaisen ohjaama esitys Alas sieltä – ja muita huomautuksia. Zodiakin tuottaman ilmaisesityksen ensi-ilta on perjantaina 20.8. Sekä Töölönlahden rannalla sijaitseva kuvataideteos että esitys ovat osa Helsinki Biennaali 2021 -tapahtumaa.

Alas sieltä – ja muita huomautuksia on esitys, joka lähestyy fyysisesti kuvataiteilija Joni Kärkkäisen ja tanssitaiteilija Jukka Tarvaisen ideoimaa kuvataideteosta Muuri.

Jukka Tarvaisen ohjaama esitys Alas sieltä – ja muita huomautuksia nähdään Töölönlahden puistossa ja rannalla 20.8.2021 alkaen.

Alas sieltä. Kuva: Uupi Tirronen.

Tarvaisen ohjaama Alas sieltä – ja muita huomautuksia on tanssia ja parkouria yhdistävä esitys ja ihmistoiminnan ilmentymä. Sen innoituksena toimivat työryhmän havainnot ja omakohtaiset kokemukset ihmisen käyttäytymisestä, liikkumisesta ja olemisesta julkisilla paikoilla; kanssakulkijoiden suhtautumisesta katukuvasta poikkeaviin ilmiöihin, sekä julkiseen tilaan liittyvästä sosiaalisesta paineesta.

- Vuosien varrella kaduilla hyppiessä ja parkouratessa on ohikulkijoilta tullut runsain mitoin jos jonkinmoisia kommentteja. Niitä on tullut niin negatiivisessa, ihmettelevässä, huolestuneessa kuin positiivisessakin sävyssä, niin ystävällisesti kuin käskien. Tästä suhteellisen yleisestä ilmiöstä juontaa juurensa myös teoksen nimi. Itse esityksessä näistä kommenteista tullaan kuulemaan myös muutamia, ohjaaja ja koreografi Tarvainen avaa esityksen taustaa.

Esiintyvänä ryhmänä toimii kaksi nykytanssin ja kaksi parkourin ammattilaista, sekä joukko harrastajia. Harrastajaesiintyjät valittiin toukokuussa avoimen haun pohjalta. Ryhmä on harjoitellut teosta erilaisissa ulkotiloissa toukokuun lopulta alkaen.

Teoksen äänisuunnittelusta vastaa Jouni Tauriainen ja valosuunnittelusta Lauri Sirén, yhteistyössä pimenevien elokuun iltojen kanssa.

Jukka Tarvainen on tanssitaiteilija, joka on työskennellyt monipuolisesti tanssijana ja esiintyjänä useiden eri koreografien ja ohjaajien teoksissa, sekä luonut omia teoksia. Tarvaisella on vahva tausta akrobatiassa ja parkourissa, jonka parissa hän on toiminut vuodesta 2003 lähtien. Hänen yhtenä mielenkiinnon kohteenaan ovat teatteritilan ulkopuolella tapahtuvat esitykset sekä liikkuminen julkisessa tilassa.

Jukka Tarvainen ja Joni Kärkkäinen Töölönlahden puistossa Finlandia talon edustalla.

Jukka Tarvainen ja Joni Kärkkäinen. Kuva Zodiak.

Joni Kärkkäisen suunnittelema ja toteuttama Muuri-teos on pystyssä Helsinki Biennaalin ajan 12.6.–26.9.2021 Töölönlahden puistossa. Muuri sijaitsee Finlandia talon edustalla Töölönlahden puistossa, leikkipaikan viereisellä nurmikentällä. Esitys tapahtuu Muurin yhteydessä.

Esitykseen on vapaa pääsy, ennakkoilmoittautumista ei tarvita. Paikan päällä saatetaan joutua rajoittamaan yleisömäärää vallitsevien koronarajoitusten mukaisesti. Esitys tapahtuu ulkona ja sitä seurataan nurmikolla istuen, joten yleisö voi varautua halutessaan istuinalustalla.

Mikäli esitys joudutaan perumaan säästä johtuen, siitä ilmoitetaan Zodiakin eri viestintäkanavissa.

KANTAESITYS
Jukka Tarvainen: Alas sieltä – ja muita huomautuksia

Koreografia ja ohjaus: Jukka Tarvainen
Esiintyjät: Kauri Sorvari, Niklas Eränpalo, Sanni Vesterinen, Jussi Suomalainen; Katia Skylar, Piitu Viittanen, Pyry Miikkulainen, Oona Palomaa, Minttu Mustonen, Anne Harju, Unto Ikkala
Valosuunnittelija: Lauri Sirén
Äänisuunnittelija: Jouni Tauriainen
Tuotanto: Zodiak – Uuden tanssin keskus