Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 05.09.2023

Jukka-Pekka Saraste ja Pekka Kuusisto aloittavat Helsingin kaupunginorkesterin taiteellisessa johdossa - syyskausi käynnistyy Anna Clynen kantaesityksellä

Helsingin kaupunginorkesterin syyskausi käynnistyy kaksiviikkoisella avajaisfestivaalilla, jonka aikana yleisö pääsee tutustumaan orkesterin uuteen taiteelliseen johtotiimiin. Perjantaina 8.9. kuultavassa avajaiskonsertissa saa kantaesityksensä kauden 2023/24 residenssisäveltäjän Anna Clynen viulukonsertto Time and Tides, jonka jälkeen kuullaan Anton Brucknerin viides sinfonia. Konsertin johtaa HKO:n uusi ylikapellimestari ja taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste ja viulusolistina on orkesterin päävierailija, toinen taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto.

Kuvassa on Jukka-Pekka Saraste johtamassa Helsingin kaupunginorkesteria.  Kuva on otettu yläviistosta ja sivusuunnassa.

Jukka-Pekka Saraste johtamassa HKO:ta. Kuva: Maarit Kytöharju

 

HKO:n taiteelliset johtajat jakavat kapellimestarin korokkeen seuraavalla viikolla: jälkimmäisessä konserttikokonaisuudessa soivat Sibeliuksen, Haydnin, Clynen ja Varèsen sävelet Sarasteen ja Kuusiston johdolla. Konsertit kuullaan keskiviikkona 13.9. ja torstaina 14.9. Ennen keskiviikon konserttia Saraste ja Kuusisto ovat orkesterin intendentin Aleksi Malmbergin vieraina Konserttietkoilla Musiikkitalon terassilla.

Syyskauden kahden ensimmäisen konserttiviikon yhteydessä Musiikkitalon päälämpiössä ja Terassilämpiössä on kuultavissa äänisuunnittelija ja -taiteilija Tuomas Norvion suunnittelema elektroninen tilaääniteos Etiäisiä – Premonitions. Teoksen äänimateriaalin siemeninä ovat urkuri Jan Lehtolan sovittamat ja soittamat osat Anton Brucknerin viidennen sinfonian finaalista ja Pekka Kuusiston soittamat ja laulamat aihiot Anna Clynen Time and Tides -viulukonserton taustalta löytyvistä kansanlauluista.

 

Kuvassa on kasvokuva Anna Clynesta ja hänellä on puolipitkät hiukset, jotak näkyvät mustan lierihatun alta.

Anna Clyne. Kuva: Christina Kernohan

 

Suuren suosion saaneet Kohtaamisia-klubit jatkuvat myös nyt alkavalla konserttikaudella. Maksuttomia ja kaikille avoimia klubeja järjestetään Musiikkitalon päälämpiössä kerran kuussa. Myös avajaisklubilla ollaan Clynen viulukonserttoa innoittaneiden irlantilaisten ja suomalaisten sävelmien äärellä: Pekka Kuusiston vieraaksi saapuu irlantilaissyntyinen, Edinburghiin asettunut viulisti-säveltäjä-tuottaja Aidan O’Rourke.

Kahden euron konserttiliput 15-25 -vuotiaille

HKO tarjoaa koko kauden 2023-2024 ajan 15-25 -vuotiaille lippuja Musiikkitalossa kuultaviin konsertteihinsa kahden euron hintaan. Tavoitteena on tukea nuorten ja nuorten aikuisten osallisuutta sekä edistää konserttien taloudellista saavutettavuutta. 15-25 -vuotiaille suunnatut kahden euron hintaiset liput tulevat myyntiin viikkoa ennen kutakin konserttia, ja niitä on saatavilla niin kauan kuin konsertissa on tilaa.