Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 17.07.2019

Juha Kuisman Suomalainen lato tallettaa palan suomalaista maisemaa ja kulttuurihistoriaa

Suomen ympäristöön sekä historiaan ja kulttuuriin perehtynyt tietokirjailija valottaa uusimassa teoksessaan yksityiskohtaisesti peltomaisemien helmien hiljaista perinnettä.

 

Aviador julkaisee tietokirjailija Juha Kuisman uuden teoksen Suomalainen lato 25.7.2019. Historiallisin ja uusin valokuvin kuvitettu teos perustuu Kuisman pitkäaikaiseen tutkimustyöhön, jossa hän on paneutunut latojen rakennusperinteeseen sekä kulttuuri- ja elinkeinohistorialliseen merkitykseen.

Onko mikään muu rakennus yhtä erottamaton osa suomalaista maisemaa kuin pellolle tai pellon reunaan pystytetty lato? Edellisten sukupolvien elämälle välttämätön hyötyrakennus on heinäntekoperinteen muututtua käynyt tarpeettomaksi. Ladot ovat kuitenkin mittaamattoman arvokas osa Suomen historiaa, rakennustaitoa, elinkeinotoimintaa sekä kiinteä osa vapaa-ajan viettoa.

Suomalainen lato kokoaa latojen perinteen koko rikkauden yksiin kansiin. Juha Kuisman vuosien arkistotyön ja maaseutumatkojen tulos tallettaa palasen suomalaista kulttuurihistoriaa. Kirjan hieno mustavalkokuvitus on kirjailijan pojan, arkkitehti Arttu Kuisman kamerasta sekä historiallisten arkistojen kätköistä.

Juha Kuisma (s. 1955) on tietokirjailija, joka aloitti kirjallisen uransa 1980-luvulla. Alun perin taloustieteilijäksi opiskellut Kuisma on julkaissut noin 20 kirjaa, muun muassa Suomen ekohistoriaa käsittelevän teoksen Tuli leivän antaa (Gummerus, 1997) ja katsauksen ympäristötilastojen maailmaan Matkalla ympäristöyhteiskuntaan (Tilastokeskus, 2000) sekä muita Suomen ympäristöä, maisemia ja kulttuurihistoriaa käsitteleviä teoksia.