Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 23.08.2023

Joutsenlampi käynnistää Oopperan ja Baletin esityskauden remontin jälkeen

David McAllisterin versio balettiklassikko Joutsenlammesta nähdään Kansallisbaletin lisäksi syksyllä myös Tampere-talossa.

Kuvassa ovat Joutsenlammen mies- ja naistanssija edestä kuvattuna puolivartalokuvassa.  Mies on takana ja edessä naisella on keskivartalosta leveän valkoinen balettipuku. Miehen kädet ovat kietoutuneena naisen ympärille.

Kuva: Kansallisbaletti

 

Balettiklassikko Joutsenlampi käynnistää Oopperan ja Baletin esityskauden 9. syyskuuta, Oopperatalon remontin aiheuttaman tavallista pidemmän kesätauon jälkeen. Joutsenlampi kytkeytyy tiivisti Kansallisbaletin historiaan, sillä teos käynnisti balettiryhmän toiminnan reilut sata vuotta sitten 1922, ja se nähtiin myös nykyisen Oopperatalon avajaisohjelmistossa tasan 30 vuotta sitten 1993.
 
Nyt ohjelmistoon palaava David McAllisterin toteutus sai ensi-iltansa Kansallisbaletin satavuotisjuhlan kunniaksi tammikuussa 2022. Tuolloin voimassa olleiden pandemian aiheuttamien kokoontumisrajoitusten vuoksi teos esitettiin ensimmäisen kerran suorana lähetyksenä Yle Teemalla sekä Oopperan ja Baletin Stage24-palvelussa ilman paikan päällä ollutta yleisöä. Ensimmäiset esitykset huhti–toukokuussa 2022 myytiin nopeasti loppuun.

Australian baletin pitkäaikaisen johtajan David McAllisterin luoma versio kunnioittaa teoksen pitkiä perinteitä, mutta tuo mukanaan myös viittaukseen kylmään Pohjolaan. ”Oli valtava kunnia saada tehdä Joutsenlampi, joka juhlistaa samalla ryhmän satavuotista historiaa. Siksi halusin tämän version olevan nimenomaan suomalainen versio, josta suomalaiset voivat olla ylpeitä”, McAllister kertoo.

Teoksen lavastuksesta ja puvuista vastaa Gabriela Týlešová ja valaistuksesta Kalle Ropponen. Tällä kaudella Odette-Odilen kaksoisroolissa nähdään Hanako Matsune, Violetta Keller ja Yuka Masumoto sekä prinssi Siegfriedin roolissa Michal Krčmář, Jun Xia ja Florian Modan. Pjotr Tšaikovskin musiikki kuullaan Suomen kansallisoopperan orkesterin soittamana Benjamin Popen johdolla.

Esitykset Oopperatalossa nähdään tiiviillä aikataululla syyskuussa ja toukokuussa. Lisäksi Kansallisbaletti vierailee lokakuussa Tampere-talossa, jossa Joutsenlampi esitetään kolme kertaa. Tampere-talossa teoksen musiikin soittaa Tampere Filharmonia.

Tammikuussa 2022 teoksen ensi-illasta tehty tallenne on nähtävissä Yle Areenassa ja Stage24-palvelussa 17.11.2023 saakka.