Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 01.12.2023

Jouluradiolta kaksi Hoosiannaa: toisen toteutti tekoäly ja toisessa tekoäly toimi työkaverina DJ Rony Rexin kanssa

Jo perinteeksi muodostunut Jouluradion Hoosianna kuljettaa kirkkoa kohti edelläkävijöiden joukkoa, sillä rakastettua hymniä on versioinut tekoäly. Aivan yksin sitä ei ole päästetty huseeraamaan. Jouluradion vuoden 2023 Hoosianna-projektin lopputuloksena on kaksi eri versiota.

 

Kuvassa on Patrick Ihalainen, joka näyttää kännykästä videota. Tausta on tumma ja siinä on ruskeita lautoja seinällä pystysuorassa.

Patrick Ihalainen esittelee tekoälyn tekemää videota. Kuva: Antti Rintala

 

Lähtökohtana uusissa Hoosiannoissa on ollut, että jo olemassa olevia versioita ei kopioida. Lopputulos saattaa yllättää kuuntelijan. Hosanna on täysin uudenlainen tulkinta teemasta, se ei noudata perinteisen Hoosiannan sävelkulkuja.

"Kuinka paljon Hoosiannaan voi koskea, että sitä vielä saa kutsua Hoosiannaksi? Tämän takia meillä on nyt kaksi versiota, joista toinen on puhtaasti tekoälyn tekemä versio, Hosanna, ja toinen on aidosti tuotettu Hoosianna, tekoälyn työkaveri", tuottaja Patrick Ihalainen kertoo.

Ihalainen toimi tekoälyn kuratoijana Hosanna-versiossa. Valmista kappaletta edelsi liki 70 tekoälyllä tehdyn version kuratointi johonkin pisteeseen saakka. Kun Hoosiannaa lähdettiin tekemään, tekoälylle soitettiin inspiraatioksi esimerkkejä toivotun tyylisistä kappaleista.

"Tekoäly tunnistaa tyylisuuntauksia jo melko hyvin, mutta halusimme mukaan esimerkiksi naissolistin ja tietyn arvokkuuden. Nämä täytyi opettaa tekoälylle. Hetkellisen mietinnän jälkeen se keksi kokonaisen kappaleen, johon sen jälkeen on mahdollisimman vähän koskettu", Ihalainen sanoo.

 

Kuvassa on Rony Rex ja hänestä on puolivartalokuva. Taustalla on sininen ja valkoisia pilviä  Rony Rex on keltaisessa paidassa, josa on mustalla reunustettuja perhosia. Rony pitää oikeaa kättään korvan päällä.

DJ Rony Rex. Kuva: Fullsteam Agency

 

Hoosianna löytyy DJ Rony Rexin elämän soundtrackilta

DJ ja artisti Rony Rex teki 90-luvun eurodancesta inspiroituneen toisen version Hoosianna-virrestä. Hoosiannaan koskeminen pelotti häntä aluksi. Hän mietti, mitä sen kanssa voi ylipäätään tehdä.

"Hoosianna on ääni, joka löytyy koko oman elämäni soundtrackilta. Varmasti se on monen muunkin länsimaisen ihmisen vuosien varrella päähän muokkautuneessa musiikkiverkossa. Toisaalta oli kuumottavaa, mutta myös virkistävää päästä leikkimään tällaisen äänen kanssa", Rony Rex alias Rony Vartio toteaa.

Hoosiannan teossa Vartio käytti työkalunaan tekoälyä. Hän kuvailee konetta osana tekoprosessia ikään kuin kaveriksi studiossa, joka ehdottaa eri vaihtoehtoja silloin kun ihminen miettii, miten edetä.

Vartio kokee, että Hoosiannan tapaisten suurten kappaleiden ytimessä ei ole vakavuus, vaan ennemminkin elämän voima. Hän muokkasi kappaletta tanssittavaan muotoon.

Tekoälystä jää jälki kirkon historiaan

Tekoälyillä täysin puhtaasti tuotettua musiikkia ja remixejä kappaleista on Patrick Ihalaisen mukaan tehty viimeisten vuosien aikana pilvin pimein. Kirkon piirissä Hoosianna-projektia vastaavaa ei kuitenkaan ole aiemmin kokeiltu. Ihalainen pitää Jouluradiota Hoosianna-projektin myötä edelläkävijänä.

"Kirkko on aina dokumentoinut tietyn ajan tapahtumia. Nyt oli todella osuva aika tehdä tämä projekti ja jättää tästä merkintä kirkon historiaan", Ihalainen sanoo.

Jouluradion vastaava tuottaja Katri Ketola kertoo, että Jouluradio on aina ollut etunenässä kokeilemassa uutta tekniikkaa. Hoosiannan myötä tekijät haluavat nostaa esiin laajempaa keskustelua tekoälyn käytön vaikutuksista.

"Tekoäly on jo. Meidän pitää pohtia, miten hyödynnämme sitä eettisesti. Tämä on ollut meille keskeinen kysymys Hoosianna-projektissa", Katri Ketola toteaa.

Kun tekoälyltä kysyttiin, millaisen vastaanoton se arvelee uusien Hoosiannojen saavan, se ennusteli kappaleiden herättävän vaihtelevia reaktioita.

"Jotkut saattavat arvostaa uuden teknologian tuomaa tuoreutta ja innovaatiota uskonnollisiin perinteisiin. Toiset voivat olla skeptisiä tai haluavat pitäytyä perinteisissä menetelmissä", tekoäly vastasi.

Hosanna soi adventtisunnuntaina 3.12. klo 00:00 pääkanavalla. Rony Rexin sovittama Hoosianna soi 3.12. tasatunnein PopJoulussa ja Lasten jouluradiossa. Molemmista kappaleista on tulossa musiikkivideot, joihin on kerätty aiheita isoskoulutettavilta. Rony Rexin Hoosianna-videon tuotantotiimissä on mukana kaksi lukioikäistä seurakuntanuorta.

Jouluradio on 8 kanavan joulumusiikkiperhe ja verkkomedia. Monipuolisesti soivaa pääkanavaa voi kuunnella perinteisillä FM-radiotaajuuksilla, kaapeliverkossa ja RadioPlayerissa. Kuuluvuusalueilla asuu kolme neljäsosaa suomalaisista ja netissä kanavat kuuluvat kaikkialla. Jouluradio on ev.-lut. seurakuntien lahja kuuntelijoille ja sen mahdollistavat seurakunnat ympäri Suomen.

https://www.jouluradio.fi/