Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 07.02.2017

Joseph Beuys: Outside the Box avautuu EMMAssa

EMMA – Espoon modernin taiteen museo avaa yhden 1900-luvun merkittävimpiin taiteilijoihin lukeutuvan Joseph Beuysin näyttelyn.

Outside the Box (Toisin ajatellen) -näyttelyn ytimen muodostavat Euroopan vanhimman modernin taiteen museon, Puolan Łódźissa sijaitsevan Muzeum Sztukin, ainutlaatuinen Joseph Beuysin kokoelma ja arkisto. Outside the Box -näyttely tuo kokoelman esille ensimmäistä kertaa tässä laajuudessa. Näyttely on Muzeum Sztukin ja EMMAn yhteistuotantoa ja sen ovat kuratoineet Muzeum Sztukin kuraattori ja tutkija Łukasz Zaremba ja EMMAn johtaja Pilvi Kalhama. Näyttely on esillä EMMAssa 8.2.-21.5.2017.

Kuva: Ari Karttunen
Kuva: Ari Karttunen

Muzeum Sztukin Joseph Beuys -kokoelma on taiteilijan itsensä kokoama ja lahjoittama. Kokonaisuus, jolle taiteilija antoi nimen Polentransport, oli samalla yksi taiteilijan näyttävimmistä aktioista. Se oli solidaarisuuden ele Puolalle, joka vuonna 1980–1981 vapautui hetkeksi kommunistisen puolueen otteesta, jolloin 10 miljoonaa kansalaista liittyi Solidaarisuus-liikkeeseen.

Tämän kansannousun mahdollistamana ja innoittamana Beuys matkusti Puolaan vuonna 1981 mukanaan oma henkilökohtainen arkistonsa – painotuotteita, julisteita, valokuvia, piirroksia, grafiikkaa, esineitä ja ääniteoksia – joka dokumentoi hänen tuotantoaan 30 vuoden ajalta. Hän lahjoitti puuarkkuun pakkaamansa kokoelman Łódźin museoon. Polentransport-kokoelman oli tarkoitus itsessään toimia muutoksen katalysaattorina ja toimia vapaan luovuuden ja toiminnan symbolina. Lahjoitus oli myös toisinto avantgardistisesta eleestä, jossa taiteilijat 50 vuotta aikaisemmin perustivat modernin taiteen kokoelman Muzeum Sztukiin.

Puuarkussa Polentransport-kokoelma. Kuva: Piotor Tomczyk
Puuarkussa Polentransport-kokoelma. Kuva: Piotor Tomczyk

EMMAssa avautuva näyttely esittelee Beuysin ajattelua neljän eri teeman valossa: politiikka, ekologia, talous ja marginaalit. Beuysin ideat rauhanomaisesta muutoksesta, aktivismista tai aineettoman käsitetaiteen kierrätettävyydestä ovat mitä ajankohtaisimpia, ja hänen taiteensa herättää meidät jälleen pohtimaan sitä, mitä itse voimme tehdä ympärillämme havaitsemille epäkohdille yhteiskunnassa.

Kuva näyttelystä Outside the Box. Kuva: Ari Karttunen
Kuva näyttelystä Outside the Box. Kuva: Ari Karttunen

Näyttelyn yhteydessä on tuotettu englanninkielinen julkaisu Joseph Beuys through Contemporary Visions. Julkaisuun on kirjoittanut näyttelyn kuraattoreiden lisäksi puolalaiseen taiteeseen erikoistunut kriitikko ja taidehistorioitsija Alexandra Alisauskas.

Joseph Beuys (1921-1986)

Joseph Beuys on 1900-luvun merkittävimpiä käsitetaiteilijoita. Hän on Andy Warholin ja Marcel Duchampin rinnalla yksi 1900-luvun taidekäsitystä eniten muuttaneita taiteilijoita. Taiteen tekeminen merkitsi hänelle humanitääristä asennetta muokata yhteiskuntaa ja rakentaa itsenäisiä, riippumattomia yhteisöjä. Tältä pohjalta hän kehitti käsitteen ”sosiaalinen veistos” ja kuuluisan mottonsa: ”jokainen on taiteilija”. Beuys uskoi taiteen parantavaan voimaan.

Joseph Beuys. Kuva: google.fi
Joseph Beuys. Kuva: google.fi

Hänelle se tarkoitti yhteiskunnan eheyttämistä sekä yksittäisen ihmisen toimintakykyä ja puuttumista yhteiskunnallisiin epäkohtiin. Hänen käsitetaiteellinen tuotantonsa oli ennen kaikkea luovaa toimintaa sosiaalisen muutoksen puolesta. Saksan vihreän puolueen perustajiin kuulunut Beuys pohti, voitaisiinko taloudellisen omaisuuden ja omistajuuteen kietoutuva toimintamekanismi korvata ympäristöajattelulla. Fluxus-liike, jonka perustajajäseniä hän myös oli, toimi myöhemmin merkittävänä kimmokkeena ekologisen taiteen ja esimerkiksi maataiteen esiin nousulle.