Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 26.02.2020

Jorma Uotinen Tamminiemessä maaliskuussa tanssiteoksen Kekkosena

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta presidentti Kekkosen syntymästä. Kekkosen kotina tunnettu Tamminiemi juhlistaa pitkäaikaisinta asukastaan tanssilla: Compañía Kaari & Roni Martin toteuttaa Tamminiemessä Kekkos-myyttiä mystisellä otteella tarkastelevan tanssiteoksen Uotinen goes Kekkonen, jonka pääosan tanssii Jorma Uotinen. Teoksen ensi-ilta on 5. maaliskuuta.

Kuvassa Jorma Uotinen Kekkosena istumassa pallotuolissa kekkosmaiset silmälasit päässään ja puku päällä.

Kuva: Compañía Kaari & Roni Martin

 

Presidentti Kekkosen syvimmän olemuksen äärellä oleva Uotinen goes Kekkonen painottuu ajallisesti 70-lukuun, mutta mukana on otteita Kekkosen elämän varrelta. Roni Martin vastaa teoksen originaalimusiikista ja on muun muassa sovittanut Kekkosen kirjeitä kappaleiksi teosta varten.

- On hienoa saada tarjota yleisölle mahdollisuus kokea Tamminiemessä tällainen tunnelma ja intensiteetti. Museon tiloissa etenevä tanssiteos on uudenlainen tapa kokea Tamminiemi, ja selvästi tämä on kiinnostanut niin museokävijöitä kuin tanssia katsovia, Suomen kansallismuseon intendentti Mikko Teräsvirta sanoo.

Uotinen goes Kekkonen on paitsi ainutkertainen tapa tutustua presidenttien kotina toimineeseen museoon myös esityksenä eksklusiivinen. Näytöksiä on Suomen kansallismuseon museoperheeseen kuuluvassa Tamminiemessä maaliskuussa vain 12 päivänä. Niihin on jäljellä vain joitakin lippuja. Suuren suosion vuoksi lisäesityksiä on soviteltu syyskuulle kaikkiaan kahdeksan, ja niihin lippuja on vielä saatavilla.

Ympäri vuoden avoinna olevassa Tamminiemessä on vuoden loppuun asti esillä lehtikuvanäyttely Katse Kekkoseen! Lehtikuvia, jonka kuvissa nähdään virkamatkaileva presidentti Kekkonen sen jälkeen, kun viralliset poseerauskuvat on otettu. Kauniissa pihapiirissä sijaitseva lounastakin tarjoava museokahvila avautui vastikään remontoituna.

Uotinen Goes Kekkonen -teoksen esityspaikka Tamminiemi on toiminut kolmen presidentin – Rytin, Mannerheiin ja Kekkosen – kotina. Rakennus on valmistunut 1904. Vuodesta 1987 museotoiminnassa ollut Tamminiemi on sisustettu sen pitkäaikaisimman asukkaan, Urho Kekkosen, ajan asuun.

Kevään esitykset on loppuunmyyty, mutta syksyllä on luvassa lisäesityksiä.