Hyppää pääsisältöön
Amusa Toimitus / 16.02.2024

Jorma Uotinen julistaa lukurauhan - päivää vietetään kymmenettä kertaa 18.2.

Suomen Kirjasäätiö kutsuu suomalaisia rauhoittumaan kirjojen pariin Lukurauhan päivän merkeissä tämän viikon sunnuntaina 18.2. Lukurauhan päivää vietetään tänä vuonna jo kymmenettä kertaa. Tarkoitus on rauhoittaa päivä kirjojen lukemiselle tai kuuntelemiselle, yksin tai yhdessä muiden kanssa.

 

Kuvassa on vasemmalla puoliksi selin lukeva tyttö, joka istuu hänellä on musta-valkokuvioinen pusero.  Häntä vastapäätä kirjastotilassa istuu kauempana pöydän ääressä toinen, tummaihoinen tyttö.  Taustalla näkyy neljä noin 12-vuotiasta lasta sohvalla ja isolla tyynyllä.

Postipuun koulun lukurallilaisia. Kuva: Pamela Arslan

 

Jorma Uotinen julistaa lukurauhan

Tänä vuonna lukurauhan julistaa professori, taiteilija Jorma Uotinen Suomen Kirjasäätiön somekanavissa Facebook, Instagram, X julkistettavan videon muodossa. Toisella videolla Uotinen kertoo oman lukurauhansa löytyvän aina yöaikaan, jolloin lukeminen on intensiivisintä.

Kirjasäätiön somekanavissa myös viime vuoden Finlandia-palkintolautakuntien jäsenet vinkkaavat luettavaa Lukurauhan päiväksi. Toivomme myös muilta lukusuosituksia sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lukurauha ja #läsro.

Lukutaito on avain Suomen menestykseen

Lukutaito on kiistatta avain mielekkääseen ja merkitykselliseen elämään. Laskevien Pisa-tulosten valossa on tärkeää nostaa keskiöön lukutaidon tärkeys. Oleellista on, että myös vapaa-ajalla tartuttaisiin kirjaan ja keskityttäisiin lukemaan pitkää tekstiä vastapainona nopealle somevirralle.

Suomen Kirjasäätiö haluaa muistuttaa Lukurauhan päivän kampanjallaan, että kirjallisuus ja sen lukeminen avaavat portteja ja maailmoja jokaiselle, mutta muovaavat myös koko Suomen tulevaisuutta. Ilman lukevaa kansaa Suomen menestymisen ja kriiseistä selviämisen mahdollisuudet ovat heikot. Kirjallisuuteen kohdistuvat leikkaukset ja veronkorotukset eivät tue suomalaisten lukutaitoa.
Tule mukaan viettämään Lukurauhan päivää

Kannustamme kaikkia mukaan Lukurauhan päivään ja levittämään lukurauhaa ympärilleen. Lukurauha-logoa saa käyttää vapaasti Lukurauhan päivään liittyvässä viestinnässä.

Jokainen on ansainnut aikaa lukemiselle ja lukurauhan!

LUKURAUHAN LAKI

    1 § Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
    2 § Yhdessä lukeminen on sallittu.
    3 § Yksin lukeminen on sallittu.
    4 § Toisille lukeminen on sallittu.             
    5 § Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
    6 § Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

#lukurauha #läsro

https://kirjasaatio.fi/